Sisältöjulkaisija

null Aalto-yliopiston rehtorille sakot luottamusmiehen irtisanomisesta

Aalto-yliopiston rehtorille sakot luottamusmiehen irtisanomisesta

Mediatiedote 9.12.2015 Etelä-Suomi

Espoon käräjäoikeus tuomitsi Aalto-yliopiston rehtorin 20 päiväsakon rangaistukseen työntekijöiden edustajan oikeuksien loukkaamisesta. Maksettavaa kertyi sakoista 3120 euroa, ja lisäksi käräjäoikeus tuomitsi rehtorin korvaamaan irtisanotun luottamusmiehen yli 15 000 euron asianajokulut. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.12.2015. Asiaa on aiemmin käsitelty työtuomioistuimessa, joka langetti työnantajalle yli 100 000 euron vahingonkorvauksen.

Tapauksessa Aalto-yliopisto oli irtisanonut lehtoreita edustaneen luottamusmiehen ilman, että työnantaja oli hankkinut suostumusta irtisanomiselle niiltä henkilöiltä, joita tämä edusti. Työnantaja oli pyytänyt edustettavien tietoja ammattiyhdistykseltä, joka ei ollut suostunut luovuttamaan jäsentietoja. Tämän jälkeen työnantaja oli päättänyt työsuhteen saamatta edustettavien suostumusta.

Oikeus katsoi, että luottamusmiehen irtisanominen edellyttää aina edustettavien suostumusta, eikä sillä seikalla, että suostumuksen saaminen on vaikeaa, ole merkitystä. Koska rehtorille oli myös etukäteen kerrottu, että irtisanominen saattaa johtaa rikostutkintaan, kun suostumus puuttuu, katsoi oikeus rehtorin toimineen asiassa tahallaan.

"Luottamusmies asettaa itsensä luottamustoimessa aina alttiiksi. Siksi on hyvä, että luottamusmiesten irtisanomissuoja on korotettu. Työnantajan tulee muistaa, että ennen luottamusmiehen irtisanomista on hankittava niiden työntekijöiden enemmistön suostumus, joita luottamusmies on tehtävässään edustanut", muistuttaa työsuojelulakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Espoon käräjäoikeuden tuomio 9.12.2015 (R 15/1044)

Lisätietoja:
Työsuojelun lakimies Aki Eriksson, puh. 029 5016 254, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000. Vastuualueella on 200 työntekijää.