Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null AKT:n puheenjohtajalle sakot työsyrjinnästä

AKT:n puheenjohtajalle sakot työsyrjinnästä

Mediatiedote 27.11.2015 Etelä-Suomi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n puheenjohtaja Timo Rädyn 20 päiväsakon rangaistukseen työsyrjintärikoksesta. Maksettavaa kertyi sakoista 480 euroa ja lisäksi käräjäoikeus tuomitsi Rädyn korvaamaan 1 000 euroa kärsimyskorvauksia työntekijälle ja maksamaan tämän yli 14 000 euron asianajokulut. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 27.11.2015.

Tapauksessa työntekijä oli irtisanottu viestintäpäällikön tehtävistä liiton hallituksen kokouksessa äänestyksen tuloksena. Räty oli äänestänyt irtisanomisen puolesta. Irtisanominen oli käräjäoikeudessa selvitetyn mukaan tapahtunut liiton toimintatapoihin nähden poikkeuksellisesti, eikä irtisanomisen perusteita ollut kunnolla kaikkien hallitusten jäsenten tiedossa vielä äänestyshetkelläkään. Muutamia viikkoja aiemmin työntekijä oli saattanut kokemansa häirintäasian työsuojeluviranomaisen käsiteltäväksi ja syyttäjä katsoikin, että tämä oli nimenomaisesti ollut irtisanomisen perusteena. Räty kiisti tämän ja vetosi yleisesti luottamuspulaan työnantajan ja työntekijän välillä.

Muutama viikko irtisanomisen jälkeen liiton hallitus päätti palauttaa työsuhteen ja asiassa tehtiin sovinto, jonka työnantaja ja työntekijä allekirjoittivat. Työntekijä palasi vastaavan kaltaisiin tehtäviin kuin ennen irtisanomista.

Oikeus katsoi, että työntekijän yhteydenotto työsuojeluviranomaiseen oli irtisanomisen taustalla eikä työnantaja ollut esittänyt mitään muuta uskottavaa perustetta irtisanomiselle. Oikeus totesi myös, että asiassa tehdylle sovinnolle ei voitu antaa mitään arvoa, vaan kysymys oli lainvastaisesta menettelystä.

"On hyvin tärkeää, että työntekijät voivat saattaa asiansa työsuojeluviranomaisen käsiteltäväksi ilman, että heidän tarvitsee pelätä työpaikkansa puolesta", huomauttaa työsuojelulakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 27.11.2015 (R 15/14/913)

Lisätietoja:

Työsuojelun lakimies Aki Eriksson, puh. 029 5016 254, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000. Vastuualueella on 200 työntekijää.