Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Apteekkarille sakot työsyrjinnästä

Apteekkarille sakot työsyrjinnästä

Mediatiedote 30.10.2015 Etelä-Suomi

Helsingin hovioikeus tuomitsi suuren apteekin toimitusjohtajan 30 päiväsakon rangaistukseen työsyrjintärikoksesta. Aiemmin asiasta oli tuomittu yrityksen henkilöstöjohtaja, jonka osalta käräjäoikeuden tuomio jäi lainvoimaiseksi. Hovioikeus antoi tuomionsa 29.10.2015.

Tapauksessa työntekijä oli aikaisemmin työskennellyt yrityksessä ja hänet oli vuonna 2009 irtisanottu työkyvyn olennaisen heikkenemisen vuoksi. Vuonna 2012 työntekijä oli valittu yrityksessä avoinna olleeseen samankaltaiseen tehtävään. Apteekinhoitaja oli palkannut työntekijän, mutta yrityksen käytännön mukaan henkilövalinnat tuli hyväksyttää keskushallinnossa. Tällöin henkilöstöjohtaja ja toimitusjohtaja olivat päättäneet, ettei työsuhdetta hyväksytäkään ja olivat purkaneet työsuhteen.

Hovioikeudessa asiaa tarkasteltiin ainoastaan apteekkarin eli yrityksen toimitusjohtajan osalta. Hän vetosi puolustuksenaan siihen, että yrityksessä on käytäntönä olla palkkaamatta jo kertaalleen irtisanottuja henkilöitä, kun työsuhde on päättynyt työntekijästä johtuvasta syystä. Oikeus kuitenkin katsoi, että kun työsuhteen päättymisen taustalla on aiemmin ollut työntekijän terveydentila, on kysymys niin sanotusta välillisestä syrjinnästä, vaikka onkin menetelty yleisen toimintatavan mukaan. Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion.

"Työsopimuslain mukaan työsuhteen purkamisen kynnys on koeajalla normaalia matalampi. Tällöinkään työsuhdetta ei saa purkaa syrjivällä perusteella, esimerkiksi terveydentilasta johtuen", muistuttaa työsuojelun lakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin hovioikeuden tuomio 29.10.2015 (R 15/295)

Lisätietoja:

Työsuojelun lakimies Aki Eriksson, puh. 029 5016 254, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000. Vastuualueella on 200 työntekijää.