Sisältöjulkaisija

null Asbestityössä turvallisuuspuutteita työmailla Hämeenlinnassa - sakot työnantajalle

Asbestityössä turvallisuuspuutteita työmailla Hämeenlinnassa - sakot työnantajalle

14.10.2015 – Etelä-Suomi

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi rakennuspurkuyrityksen toimitusjohtajan 15 päiväsakon ja työnjohtajan 10 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Maksettavaa tästä kertyi toimitusjohtajalle 1 095 euroa ja työnjohtajalle 420 euroa. Lisäksi yhtiö tuomittiin 2 500 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 13.10.2015.

Käsiteltävänä oikeudessa olivat kahden Hämeenlinnassa vuonna 2013 tehdyn asbestipurkutyömaan laiminlyönnit. Ahveniston maauimalan uima-altaan purkutyössä asbestipurku oli suoritettu puutteellisin suojauksin. Lisäksi menetelmä oli eri kuin työsuojeluviranomaiselle oli aiemmin ilmoitettu, ja asbestijätteiden säilytyksestä ei ollut huolehdittu asianmukaisesti.

Toisessa tapauksessa oli kyse autotallin purkutyöstä. Siellä asbestipurkutyötä oli tehty niin, että työntekijöiden vaatetuksen ja ilmanpuhdistuslaitteiston mukana asbestimassaa oli kulkeutunut ns. puhtaalle alueelle, eli asbestin leviämistä ei ollut riittävästi estetty.

Työsuojelulakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että asbestipurkutyöhön tarvitaan työsuojeluviranomaisen lupa eli valtuutus. "Asbestipurkutyötä saa tehdä ainoastaan työnantaja, jonka työsuojeluviranomainen on valtuuttanut tekemään asbestipurkutyötä. Valtuutus edellyttää, että hakija on pätevä tekemään asbestipurkutyötä, hänellä on asianmukaiset laitteet ja varusteet sekä työntekijät ovat saaneet koulutuksen asbestipurkutyöhön ja heidän terveydentilansa on sopiva kyseiseen työhön." Eriksson kertoo.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden asia nro R 15/757

Lisätiedot:
Lakimies Aki Eriksson, puh. 029 501 6254, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.