Sisältöjulkaisija

null Elementtiasentaja putosi ja loukkaantui – sakkoja työnantajan ja päätoteuttajan edustajille sekä molemmille yhtiöille

Elementtiasentaja putosi ja loukkaantui – sakkoja työnantajan ja päätoteuttajan edustajille sekä molemmille yhtiöille

20.6.2019 – Etelä-Suomi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi elementtiasennuksiin erikoistuneen yrityksen sekä rakennustyömaan päätoteuttajana toimineen yhtiön 20 000 euron yhteisösakkoihin työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi molempien yhtiöiden työnjohtajat tuomittiin 60 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 14.6.2019.

Tuomio liittyi Helsingissä 3.3.2016 elementtiasennustyön yhteydessä sattuneeseen työtapaturmaan. Aliurakoitsijan työntekijä oli ollut asentamassa betonisia kuorilaattoja deltapalkkien eli välipohjarakenteissa käytettävien palkkien varaan, kun yksi palkeista oli pyörähtänyt kesken asennuksen. Seurauksena palkkiin asennettava kuorilaatta oli pudonnut. Myös laattaan valjailla kiinnitettynä ollut asentaja oli pudonnut noin viiden metrin matkan ja loukkaantunut vakavasti. Pyörähtänyt deltapalkki oli edellisen työvaiheen aikana jäänyt erehdyksessä hitsaamatta, eikä palkkeja ollut myöskään erikseen tuettu.

Käräjäoikeus katsoi, että päätoteuttajan ja aliurakoitsijan edustajat olivat poikenneet elementtien asennussuunnitelman ja ohjeiden mukaisesta työtavasta, kun he olivat päättäneet jättää käyttämättä palkkien tuentaa laattojen asennuksen yhteydessä. Päätoteuttaja oli myös laiminlyönyt huolehtia, että asennussuunnitelmasta poikkeamiselle oli rakennesuunnittelijan hyväksyntä, ja että suunnitelman muutos oli kirjallisena työmaalla. Lisäksi käräjäoikeus totesi, että molempien yritysten edustajat olivat ennen kuorilaattojen asennusta jättäneet varmistamatta, että deltapalkkien kiinnitykset oli tehty asianmukaisesti. Tästä syystä palkin hitsauksen puuttuminen oli jäänyt huomaamatta.

Työsuojelun lakimies Maija Nikkanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että elementtien asennustyö on toteutettava noudattaen kirjallista suunnitelmaa, joka on pidettävä nähtävänä työmaalla. Mikäli suunnitelmasta joudutaan poikkeamaan, on muutosten vaikutukset työturvallisuuteen arvioitava ennen töiden jatkamista. 

Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 18/1154.

Lisätiedot:
Lakimies Maija Nikkanen, puh. 0295 016 543, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on tervettä ja turvallista.