Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Epoksit, akrylaatit ja polyuretaanit näkyvät työsuojeluvalvonnassa ammattitautien tutkinnassa

Epoksit, akrylaatit ja polyuretaanit näkyvät työsuojeluvalvonnassa ammattitautien tutkinnassa

Verkkouutinen 11.1.2016

Epoksi-, akrylaatti- ja polyuretaanikemikaalit lienevät tutuimpia rakennuspinnoituksen puolelta, mutta kemikaaleille altistutaan muillakin aloilla, kuten kauneudenhoidossa. Nämä kemikaalit ovat ihoa ja hengitysteitä herkistäviä eli ne saattavat aiheuttaa jopa astmaa tai pahoja ihottumia, jotka voivat pahimmillaan estää työskentelyn näiden kemikaalien kanssa.

Rakennuspinnoituksessa näitä kemikaaleja käytetään esimerkiksi lattianpinnoituksessa ja viemärisaneerauksessa. Teollisuudessa kemikaaleja esiintyy esimerkiksi maalauksessa, muovien valmistuksessa ja monenlaisten tuotteiden liimauksessa (esimerkiksi akrylaatti- tai isosyanaattipitoiset liimat).

Näille kemikaaleille voi silti altistua myös kauneudenhoitoalalla, esimerkiksi rakennekynnet ja ripsiliimat sisältävät näitä yhdisteitä. Erityisesti ihon kautta altistuminen huolestuttaa, sillä näillä kemikaaleilla jopa kertakosketus voi aiheuttaa herkistymisen.

Epoksikansiossa hyödyllistä tietoa

Työterveyslaitos on hiljattain julkaissut tiiviissä muodossa helppolukuista materiaalia työpaikkojen käyttöön. Epoksikansiossa on työkaluja muun muassa kemiallisten tekijöiden riskien arviointiin, henkilönsuojainten valintaan ja työntekijöiden perehdyttämiseen. Työterveyslaitoksen julkaisemiin malliratkaisuihin kannattaa myös tutustua.

Lue lisää Työterveyslaitoksen verkkosivuilta:

 

Teksti on julkaistu työsuojeluhallinnon henkilöstö- ja sidosryhmälehti Ts-nytissä.