Sisältöjulkaisija

null Häirinnästä toimitusjohtajalle sakot ja yhtiölle 30 000 euron yhteisösakko

Häirinnästä toimitusjohtajalle sakot ja yhtiölle 30 000 euron yhteisösakko

3.7.2015 – Etelä-Suomi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä toimivan muotiliikkeen toimitusjohtajan 40 päiväsakon eli yhteensä 10 280 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta, sekä yhtiön 30 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi toimitusjohtaja ja yhtiö velvoitettiin maksamaan työntekijälle 3 500 euroa vahingonkorvauksena loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä. Tapauksessa oli kyse häirinnästä ja haitallisesta kuormittumisesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 2.7.2015.

Oikeuden mukaan työntekijän esimiehenä toiminut toimitusjohtaja oli kohdistanut työntekijään epäasiallista kohtelua noin puolentoista vuoden ajan. Toimitusjohtaja oli muun muassa nimitellyt halventavasti työntekijää ja arvostellut tätä tarpeettomasti. Lisäksi hän oli antanut palautetta nolaamalla sekä toistuvasti moittinut työntekijää kovaäänisesti työkavereiden ja asiakkaiden läsnä ollessa.

Oikeus katsoi, että toimitusjohtaja aiheutti työntekijälle haitallista kuormittumista ja vaaransi tämän terveyden. Työntekijä joutui jäämään sairauslomalle ja lopulta irtisanoutumaan työsuhteesta tilanteesta johtuen.

Työntekijä oli ottanut epäasiallisen kohtelun puheeksi toimitusjohtajan kanssa useaan otteeseen, mutta toimitusjohtaja ei suostunut selvittämään asiaa eikä muuttamaan käytöstään. Lopulta myös työterveyshuolto oli yhteydessä työnantajaan ja ehdotti tapaamista sekä asian selvittämistä, mutta työnantaja ei suostunut tähän.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee puuttua häirintään heti saatuaan siitä tiedon. Jos työnantajan edustaja itse menettelee epäasiallisesti, tulee hänen ryhtyä toimiin epäasiallisen kohtelun lopettamiseksi heti ilman erillistä tiedoksi saantia. Tässä tapauksessa oikeus katsoi, että teon moitittavuutta lisäsi se, että työnantaja ei ryhtynyt toimenpiteisiin vielä konkreettisten yhteydenottojenkaan jälkeen.

Pienellä työpaikalla häirintää voi olla vaikea poistaa omin voimin

Työturvallisuuslain mukaan työntekijän velvollisuus on tuoda häirintä työnantajan tietoon. Jos häiritsijä on esimies, työntekijän tulee ilmoittaa asiasta tämän esimiehelle.

"Erityisen hankalia ovat tämänkaltaiset tilanteet, joissa kyseessä on pieni työpaikka ja häiritsijä on ylin esimies, joka ei suostu muuttamaan käytöstään. Jos asian selvittäminen ei työpaikalla etene ja häirintä jatkuu, työntekijän kannattaa ottaa hyvissä ajoin yhteyttä työsuojeluviranomaiseen", neuvoo työsuojelulakimies Tanja Välke Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio nro 15/128926
asianro: R 13/9646
 

Lisätiedot:
Lakimies Tanja Välke, puh. 029 501 6388, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.