Sisältöjulkaisija

null Hiihtohissien määräaikaistarkastusten laiminlyönnistä sakkoja toimitusjohtajalle

Hiihtohissien määräaikaistarkastusten laiminlyönnistä sakkoja toimitusjohtajalle

8.5.2018 – Etelä-Suomi

Janakkalassa toimivan hiihtokeskusyrityksen toimitusjohtaja tuomittiin työturvallisuusrikkomuksesta 30 päiväsakkoon. Lisäksi yritys tuomittiin menettämään valtiolle rikoshyötynä 6 000 euroa. Kanta-Hämeen käräjäoikeus julisti tuomion 8.5.2018.

Tapauksessa oli kyse siitä, että käytössä olevien hiihtohissien määräaikaistarkastukset oli jätetty tekemättä neljänä käyttökautena peräkkäin vuosina 2014–2017. Lain mukaan käytössä oleville köysiratalaitteistoille tulee tehdä käyttökauden aikana määräaikaistarkastus vuosittain. Näin varmistetaan, että laitteen kunto ja ominaisuudet eivät ole esimerkiksi kulumisen tai sään takia heikentyneet, eikä laitteen käytön turvallisuus ole vaarantunut. Tarkastus tulee teettää ulkopuolisella asiantuntijayhteisöllä.

Määräaikaistarkastusten laiminlyönti ilmeni työsuojeluvalvonnassa, joka kohdistui hiihtohissien turvallisuuteen. Rikoshyödyn määrä laskettiin sen pohjalta, paljonko yritys säästi rahaa määräaikaistarkastusten tekemättä jättämisellä. Käytössä oli kolme hiihtohissiä, ja kussakin oli laiminlyöty neljä määräaikaistarkastusta.

Hiihtohissien määräaikaistarkastuksista on säädetty valtioneuvoston asetuksessa henkilökuljetukseen tarkoitetuista köysiratalaitteistoista.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden asia nro R18/136.

Lisätiedot:
Lakimies Anna Tiainen, puh. 0295 016 448, etunimi.sukunimi@avi.fi

Mediapalvelu:
Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen, p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi 

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
www.tyosuojelu.fi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.