Sisältöjulkaisija

null Hovioikeus moninkertaisti kartonkitehtaalle tuomitun yhteisösakon

Hovioikeus moninkertaisti kartonkitehtaalle tuomitun yhteisösakon

13.5.2019 – Etelä-Suomi

Itä-Suomen hovioikeus korotti 9.5.2019 antamallaan tuomiolla Kymenlaakson käräjäoikeuden 29.9.2017 maksettavaksi tuomitsemaa 10 000 euron suuruista yhteisösakkoa 50 000 euroon. Tehtaanjohtajan ja tuotantopäällikön saamat tuomiot työturvallisuusrikoksista pysyivät ennallaan. Hovioikeus antoi tuomionsa 9.5.2019.

Käsiteltävänä oli vuonna 2015 Inkeroisissa sattunut tapaturma, jossa työnjohtajana työskennellyt työntekijä oli mennyt tekemään varastoon inventaariota. Työnjohtaja lähti ylittämään keräyspaperikuilua, kun kulkusillan ritilä petti ja hän putosi kuiluun. Työnjohtaja loukkaantui vakavasti.  Tapauksesta kerrotaan tarkemmin 2.10.2017 julkaistussa tiedotteessa koskien käräjäoikeuden tuomiota.

Hovioikeuden mukaan kulkusillan huono kunto on ollut havaittavissa jo pitkään. Hovioikeus totesi, että yhtiössä toteutettu työtehtävälähtöinen vaarojen arviointijärjestelmä ei ole riittävästi varmistanut sitä, että vaarojen arviointi suoritetaan myös tiloissa ja kulkureiteillä, joissa työtehtäviä ei yleensä tehdä tai joita ei yleensä käytetä työtehtävien suorittamiseen, mutta joihin työntekijöillä on kuitenkin pääsy. Oikeuden mukaan kyseessä on puute vaarojen arviointijärjestelmän organisoinnissa.

Yhteisösakon korottamista on perusteltu mm. sillä, että laiminlyönti on tapahtunut toiminnan organisoinnissa ja jatkunut pitkähkön ajan. Hovioikeuden mukaan yhtiön koko ja kannattavuus huomioiden käräjäoikeuden määräämä yhteisösakko oli liian pieni.

Itä-Suomen hovioikeuden tuomio, asianumero R 17/1119

Lisätiedot:
Lakimies Anna Tiainen, puh. 0295 016 448, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on tervettä ja turvallista.