Sisältöjulkaisija

null Hovioikeus pysytti Tampereen Kaukolämpö Oy:lle tuomitun 30 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta

Hovioikeus pysytti Tampereen Kaukolämpö Oy:lle tuomitun 30 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta

Mediatiedote 1.12.2015 Länsi- ja Sisä-Suomi

Turun hovioikeus ei muuttanut 30.11.2015 antamassaan tuomiossaan Pirkanmaan käräjäoikeuden ratkaisua, jossa Tampereen Kaukolämpö Oy:lle langetettiin 30 000 euron yhteisösakko työturvalisuusrikoksesta. Samoin yrityksen verkkomestarille tuomitun 40 päiväsakon eli 1760 euron sakkorangaistuksen työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta hovioikeus pysytti.

Käsiteltävänä oli vuonna 2012 Tampereella sattunut työntekijän kuolemaan johtanut työtapaturma. Työntekijä oli kaukolämpöverkon käyttö- ja kunnossapitotehtävissä ollut tarkastamassa venttiilikaivon päällä olleen suojuksen kuntoa sekä kaivossa olleiden uppopumppujen toimintaa. Kaivo oli peitettynä filmivanerilevyillä paitsi että yhdessä kaivon kulmassa oli suojaksi laitettu maalattu lastulevy. Lisäksi levyjen päällä oli pressuja. Työntekijä oli jossakin vaiheessa lastulevyn päällä. Levy hajosi ja työntekijä putosi 2,6 metrin syvyiseen kaivoon, jossa oli 90 asteista vettä noin 1,5 metrin syvyydeltä. Työntekijä pääsi itse pois kaivosta, mutta menehtyi vammoihinsa kuukautta myöhemmin.

Hovioikeus ei katsonut olevan aihetta muuttaa käräjäoikeuden tuomiota, jossa katsottiin, että työnantaja oli laiminlyönyt työturvallisuudenjatkuvan seuraamisen ja huolehtimisen siitä, että turvallisuusriskit tunnistetaan. Työtä ei oltu myöskään asianmukaisesti kirjallisesti ohjeistettu eikä siihen ollut annettu opastusta.

Työsuojeluviranomaisen mukaan kuilut ym. kohteet, joissa voidaan pudota yli kahden metrin korkeudelta, on työturvallisuusmääräysten mukaan suojattava kaiteilla tai suljettava kansilla. Suojakansien siirtyminen paikoiltaan on estettävä. Kaivon päälle asetetut irtonaiset levyt eivät työsuojeluviranomaisen mukaan tätä määräystä täytä.

Turun hovioikeuden tuomio 15/151193, asianumero R 14/1192


Lisätietoja: lakimies Petra Saarenmaa, puh. 0295 018 717