Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Ikkunanpesijä putosi – sakot toimitusjohtajalle ja yhtiölle

Ikkunanpesijä putosi – sakot toimitusjohtajalle ja yhtiölle

Mediatiedote 29.9.2022 Etelä-Suomi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta rakennusalan yrityksen 6 000 euron yhteisösakkoon ja kyseistä työtä johtaneen yhtiön toimitusjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 27.9.2022. 

Tuomio koski Helsingissä 28.8.2020 sattunutta työtapaturmaa. Yhtiön työntekijä oli maalaustyön jälkeen pessyt kerrostalon alakerran ikkunoita. Työntekijä käytti yli kahden metrin korkeudessa työskentelyalustanaan koottavaa ja pyörillä liikuteltavaa telinettä. Tässä yhteydessä teline oli kaatunut, ja siltä pudonnut työntekijä oli loukkaantunut. 

Käräjäoikeus katsoi käytetyn telineen monin eri tavoin rakennustyön turvallisuutta koskevan asetuksen vastaiseksi. Telineellä oli riittämätön seisontavakavuus, sen kaiteet ja nousutiet olivat puutteelliset sekä pyörät kiinnittämättä asianmukaisesti, ja sitä ei ollut asianmukaisesti tarkastettu ennen käyttöä.

Käräjäoikeus katsoi, että työtä johtaneen yhtiön toimitusjohtaja oli huolimattomuudesta rikkonut työturvallisuusvelvoitteitaan ja jättänyt riittävästi huolehtimatta loukkaantuneen työntekijän turvallisuudesta. 

Kun yhtiön johtoon kuuluva henkilö tuomittiin, oli tapauksessa edellytykset tuomita myös tämän edustama ja pääosin omistama yhtiö yhteisösakkoon.

Teline oli toimitusjohtajan määräyksestä hävitetty pian tapaturman jälkeen.

”Rakennustelineitä koskee huomattava määrä erilaisia ehdottomia määräyksiä. Kaikkien niiden tarkoituksena on edistää turvallisuutta ja torjua erityisesti putoamisvaaraa. Niitä noudattamalla kukaan ei olisi loukkaantunut, eikä tätäkään oikeudenkäyntiä olisi tarvittu”, muistuttaa työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio R 22/2005. Tuomio ei ole lainvoimainen.


Lisätiedot: 
Lakimies Matti Nissinen, puh. 02950 16139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto