Sisältöjulkaisija

null Kattoremonttiyritykselle sakkoja toistuvista turvallisuuspuutteista

Kattoremonttiyritykselle sakkoja toistuvista turvallisuuspuutteista

21.2.2019 – Etelä-Suomi

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kattoremontteja tekevän yrityksen 20 000 euron yhteisösakkoon kahdesta työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön kaksi työnjohtajaa, yksikön päällikkö ja toimitusjohtaja tuomittiin 20 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksista. Yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikosten tuottamana taloudellisena hyötynä 3 926,40 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 20.2.2019.

Käsiteltävänä oli kaksi erillistä kattoremonttitapausta. Toinen tapahtui yhtiön rivitalotyömaalla lokakuussa 2016 Tammelassa ja toinen yhtiön omakotitalotyömaalla huhtikuussa 2017 Forssassa. Molemmissa tapauksissa työsuojelutarkastaja joutui keskeyttämään työn havaittuaan työmailla välittömän hengen tai ainakin terveyden menettämisen vaaran. Työmailla oli vakavia puutteita kattotyön putoamissuojauksissa, kulkuteissä sekä asbestiurkutyötä koskevien työturvallisuusmääräysten noudattamisessa.

Toistuvia puutteita yrityksen työmailla

Työsuojelutarkastajat olivat jo aiemmin havainneet yrityksen työkohteissa toistuvasti puutteita muun muassa putoamissuojauksen ja turvallisen nousutien toteuttamisessa, ja antaneet yhtiölle puutteista toimintaohjeita, kehotuksia ja käyttökieltoja.

Käräjäoikeus totesi, että yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta tai varovaisuutta rikosten ehkäisemiseksi, kun sen työmailla on toistuvasti todettu puutteita työturvallisuudesta huolehtimisessa ja työsuojeluviranomainen on antanut yhtiölle lukuisia toimintaohjeita ja kehotuksia.

- Työturvallisuussäännökset edellyttävät rakennustyössä putoamissuojauksen käyttämistä rakennustyön jokaisessa vaiheessa, jos työtä tehdään yli kahden metrin korkeudessa. Pientalotyömailla sattuu laiminlyöntien vuoksi paljon vakavia putoamistapaturmia, muistuttaa työsuojelun lakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 20.2.2019, R 18/1136.

Lisätty linkki Hovioikeuden tuomiosta kertovaan tiedotteeseen 14.2.2020: Hovioikeus pysytti kattoremontteja tekevän yrityksen 20 000 euron yhteisösakon – työmailla toistuvia puutteita

Lisätiedot:
Lakimies Anna Tiainen, p. 02950 16448, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on tervettä ja turvallista.