Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Kattosaneerausyhtiölle 15 000 euron yhteisösakko työturvallisuusrikoksesta

Kattosaneerausyhtiölle 15 000 euron yhteisösakko työturvallisuusrikoksesta

Mediatiedote 29.11.2019 Länsi- ja Sisä-Suomi

Pirkanmaan käräjäoikeus on 12.11.2019 tuominnut valtakunnallisesti toimivan kattosaneerausyhtiön 15 000 euron yhteisösakkoon putoamissuojauksen laiminlyömisen johdosta.

Käsiteltävänä ollut työturvallisuusrikos tuli ilmi, kun kahdella eri kyseisen kattosaneerausyhtiön työmaalla todettiin työsuojelutarkastusten yhteydessä putoamissuojausten olevan puutteelliset. Toisella kattosaneeraustyömaalla omakotitalon päätyräystäillä ja autotalliosan ympärillä ei ollut lainkaan suojakaiteita ja toisella työmaalla omakotitalon päädyissä ei ollut lainkaan suojakaiteita. Kummallakaan työmaalla ei työntekijöillä ollut käytössä putoamisen estäviä turvavaljaita tai turvaköysiä.

Kattosaneerausyhtiön puolesta myönnettiin, että syytteessä kerrotut tiedot suojakaiteiden puuttumisista ja turvavaljaiden käyttämättömyydestä pitävät paikkansa. Käräjäoikeus totesi, että tämän asian yhteydessä ei ole selvitetty, kenen vastuulla olisi ollut huolehtia siitä, että suojakaiteet ovat asennetut ja/tai valjaita käytetään. Käräjäoikeus kuitenkin totesi olevan selvää, että jonkun yhtiössä toimivan henkilön vastuulla työturvallisuudesta vastuulla huolehtiminen on täytynyt olla. Huolehtiminen on yhtiössä laiminlyöty, rakennusturvallisuusasetuksen säännöksiä rikottu, eli toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta työturvallisuussäännösten rikkomisen ehkäisemiseksi. Käräjäoikeus totesi tästä seuraavan, että edellytyksen yhteisösakon määräämiselle ovat olemassa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että korkealla tehtävässä työssä ensisijainen putoamissuojaus on toteutettava esimerkiksi suojakaitein, suojaverkoin tai muiden rakenteisiin kiinnitettävien putoamisen estävien suojarakenteiden taikka henkilönostimien avulla. Jos tällaisten laitteiden tai rakenteiden käyttäminen ei työn luonteen vuoksi ole mahdollista, on käytettävä tarkoitukseen soveltuvaa valjastyyppistä henkilösuojainta köysineen.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 19/5416

Lisätietoja: Lakimies Sari-Anne Salminen, puh. 0295 018 682
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue