Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Kattotuolien kaatumisesta vakavat päävammat kirvesmiehelle ja sakkotuomio työnantajalle

Kattotuolien kaatumisesta vakavat päävammat kirvesmiehelle ja sakkotuomio työnantajalle

Mediatiedote 25.1.2017 Länsi- ja Sisä-Suomi

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 23.1.1.2017 antamallaan tuomiolla rakennusliikkeen työturvallisuusasioista vastanneen hallituksen puheenjohtajan työturvallisuusrikoksesta 50 päiväsakkoon ja maksamaan valtiolle ansiotulojen perusteella sakkoa 1 400 euroa. Hänet velvoitettiin samalla korvaamaan erilaisia oikeudenkäyntikuluja lähes 1 900 eurolla. Työtapaturman sattumisen jälkeen konkurssiin menneen rakennusliikkeen konkurssipesä velvoitettiin yhteisvastuullisesti hallituksen puheenjohtajan kanssa korvaamaan työtapaturmassa loukkaantuneelle kirvesmiehelle aiheutuneista henkilövahingoista 47 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja lähes 1 750 euroa viivästyskorkoineen.

Työtapaturma sattui marraskuussa 2014 Laukaassa rakennusliikkeen urakoimalla omakotitalotyömaalla. Kirvesmies oli tapahtumapäivänä valmistelemassa arviolta 70 – 80 kg painavien kattotuolien asennusta. Kattotuolit oli edellisellä viikolla toimitettu isommissa nipuissa työmaavarastoon valmiiksi asentamista varten ja kirvesmies oli työkaverinsa kanssa naulannut pihamaalle pystyasentoon varastoituihin kattotuoleihin sidontalautoja ja vinoreivauksia.

Kattotuolien nosto rakennettavan talon katolle aloitettiin seuraavalla viikolla nosturin avulla. Tapahtumahetkellä kirvesmies oli noussut nostotyötä varten A-tikkaille irrottamaan sidontalautoja ja metallivanteita kattotuolinippujen ympäriltä, kun iso osa kattotuoleista oli yllättäen kaatunut hänen päälleen ja hän oli pudonnut tikkailta maahan ja osittain jäänyt romahtaneiden kattotuolien alle. Työtapaturman vuoksi kirvesmies sai vakavia päävammoja ja neurologisia oireita ja hänen toisen silmänsä näkökyky heikkeni. Hänellä ei ollut tapahtuneesta muistikuvia ja kukaan ei ollut nähnyt kattotuolien romahtamista, jonka syyksi arveltiin mm. kattotuolinippujen riittämätöntä tuentaa ja sitomista, nippujen avaamista virheellisessä järjestyksessä ja varastoinnin aikana voimakkaasti muuttuneiden sääolosuhteiden vaikutusta.

Käräjäoikeus totesi työsuojeluviranomaisen tavoin, että kattotuolien varastointia, asennusta ja tuentaa ei ollut järjestetty työturvallisuusmääräysten ja asennusohjeiden mukaisesti siten, että kattotuolinippujen sidonta voidaan turvallisesti avata. Riskien arvioinnissa ja työmaan turvallisuusseurannassa oli puutteita ja viikoittaisia, asianmukaisesti dokumentoituja kunnossapitotarkastuksia ei ollut pidetty.

Kattotuolien varastoinnin ja asennustyön aikana vastuuhenkilöllä oli samanaikaisesti useita viikkoja muualla maanrakennuskohteita urakoitavana. Hän ei ollut käytännössä ohjeistanut tai valvonut kyseistä työtä, varmistautunut työmenetelmien turvallisuudesta tai ryhtynyt korvaaviin työnjohtojärjestelyihin, koska kertomansa mukaan hän luotti kokeneisiin työntekijöihin, jotka eivät tarvinneet erityisiä ohjeita.

Keski-Suomen käräjäoikeuden asia nro R 16/2479

Lisätietoja: Lakimies Pekka Timonen, puh. 0295 018 735
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue