Sisältöjulkaisija

null Kauppakeskusten työsuojeluvalvonta: työn terveysriskien hallinnassa paljon petrattavaa

Kauppakeskusten työsuojeluvalvonta: työn terveysriskien hallinnassa paljon petrattavaa

20.11.2017 – Etelä-Suomi

Kauppakeskusten myymälät olivat marraskuussa työsuojeluvalvonnan kohteena Espoossa, Vantaalla ja Järvenpäässä. Tarkastuksia tehtiin viikolla 44 ja 45 Espoon Sellossa, Vantaan Tikkurissa ja Dixissä sekä Järvenpään Prismakeskuksessa. Yhteensä tarkastettiin 97 liikettä.

Tarkastuksilla valvottiin, että työterveyshuollon työpaikkaselvitys on tehty ja se on työntekijöiden nähtävillä, väkivallan uhkaan on varauduttu ja työntekijöille on otettu tapaturmavakuutus. Vain 45 työpaikalla eli alle puolella kaikki nämä asiat oli hoidettu lainmukaisesti.

”Määrä on pieni, sillä nämä ovat työsuojelun perusasioita, joiden tulisi olla kunnossa ihan jokaisella työpaikalla”, kertoo työsuojelutarkastaja Kirsi Pardain-Patanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työterveyshuollon työpaikkaselvitys oli tekemättä 25 työpaikalla.

”Jos työpaikkaselvitystä ei ole tehty, käytännössä se tarkoittaa sitä, että työn ja työolosuhteiden merkitystä työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle ei ole arvioitu”, Pardain-Patanen sanoo.

Kaupan alan töissä keskeisiä vaaratekijöitä voivat olla esimerkiksi käsin tehtävät nostot ja siirrot, pöly, kemikaalit, yötyö ja väkivallan uhka. Jos vaaratekijät aiheuttavat erityistä sairastumisen vaaraa, on työnantajan huolehdittava, että työntekijälle tehdään lakisääteiset terveystarkastukset.

Väkivallan uhka hallittiin ja sisäilma sai kiitosta

Tarkastetut myymälät olivat varautuneet väkivallan uhkaan hyvin. Vartijapalvelut toimivat hyvin, ja työntekijät tiesivät, miten uhkatilanteissa tulee toimia.

Lisäksi kauppakeskus Sellossa moni työntekijä kehui hyvin toimivaa ilmanvaihtoa.

Sosiaalitiloja ei näillä tarkastuksilla valvottu järjestelmällisesti. Muutamalla työpaikalla kävi kuitenkin ilmi, että työntekijöillä ei ollut lukittavia lokeroita joissa säilyttää henkilökohtaisia tavaroita työpäivän ajan.

 

Lisätietoja:
Työsuojelutarkastaja Kirsi Pardain-Patanen
p. 0295 016 327, etunimi.sukunimi@avi.fi 

Mediapalvelu:

Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen
p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi 

 

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

www.tyosuojelu.fi
 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.