Sisältöjulkaisija

null Kauppakeskusten työsuojeluvalvonta: väkivallan uhkaan oli varauduttu hyvin – terveysriskeihin ei

Kauppakeskusten työsuojeluvalvonta: väkivallan uhkaan oli varauduttu hyvin – terveysriskeihin ei

Mediatiedote 24.5.2017 Etelä-Suomi

Kauppakeskusten myymälät olivat työsuojeluvalvonnan kohteena viime ja toissa viikolla Helsingissä (viikot 19 ja 20). Tarkastuksia tehtiin keskustassa Kampin ja Citycenterin kauppakeskuksissa sekä Malmilla kauppakeskus Malmin Novassa ja Malmintorilla. Yhteensä tarkastettiin 84 myymälää.

Tarkastetut myymälät olivat varautuneet asiakasväkivallan uhkaan erinomaisen hyvin. Vartijapalvelut toimivat hyvin, ja työntekijät tiesivät, miten uhkatilanteissa tulee toimia.

Työterveyshuollon työpaikkaselvityksissä sen sijaan oli monilla petrattavaa, ja 33 myymälälle annettiin asiassa toimintaohje.

”Jos työpaikkaselvitystä ei ole tehty, käytännössä se tarkoittaa sitä, että työn ja työolosuhteiden merkitystä työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle ei ole arvioitu”, kertoo työsuojelutarkastaja Kirsi Pardain-Patanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kaupan alan töissä keskeisiä vaaratekijöitä voivat olla esimerkiksi käsin tehtävät nostot ja siirrot, pöly, kemikaalit, yötyö ja väkivallan uhka. Toisinaan vaaratekijät oikeuttavat lakisääteisiin terveystarkastuksiin erityisen sairastumisriskin vuoksi.

Työpaikkaselvitystä tehdessään työterveyshuolto antaa työpaikalle myös ohjeita työntekijöiden ja työyhteisön terveyteen liittyvissä asioissa.

”On työnantajan etu, että työntekijät pysyvät terveinä ja sairastumisia ehkäistään jo ennalta. Työnantajan kannattaakin tehdä tiivistä yhteistyötä työterveyshuollon kanssa laadukkaan työpaikkaselvityksen aikaansaamiseksi”, Pardain-Patanen muistuttaa.

Usein työntekijöillä on käsitys, että työterveyshuoltoa ei ole järjestetty, jos se ei sisällä sairaudenhoitoa. Työterveyshuoltosopimuksen ja työpaikkaselvityksen tulee lain mukaan olla työntekijöiden nähtävillä, mikä auttaa myös välttämään väärinkäsityksiä.

Nyt tarkastetuista myymälöistä viisi ei ollut järjestänyt työterveyshuoltoa lainkaan.

Lisätietoja:
Työsuojelutarkastaja Kirsi Pardain-Patanen
p. 0295 016 327, etunimi.sukunimi@avi.fi

Mediapalvelu:
Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen
p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi 

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
www.tyosuojelu.fi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.