Sisältöjulkaisija

null Kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ja muista rikoksista ehdollista vankeutta työnantajalle

Kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ja muista rikoksista ehdollista vankeutta työnantajalle

Mediatiedote 26.10.2015 Etelä-Suomi

Espoon käräjäoikeus tuomitsi ravintolayrittäjän kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, törkeästä petoksesta ja rekisterimerkintärikoksesta yhteensä 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi työnantajaa velvoitettiin korvaamaan työntekijälle 2 000 euroa henkisestä kärsimyksestä. Palkkasaatavat käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 22.10.2015.

Tapauksessa Bangladeshista kotoisin oleva työntekijä oli saapunut Suomeen ravintolatyöhön työnantajan aloitteesta. Työpäivät olivat pitkiä ja työtä teetettiin lähes päivittäin yli puolen vuoden ajan. Työntekijää oli vaadittu palauttamaan työnantajan maksama palkka takaisin työnantajan tilille. Palkkaa on todellisuudessa maksettu käteisellä noin 400-500 euroa kuukaudessa. Tapauksessa työntekijän työnantajana toimiva yritys maksoi palkan, mutta hän työskenteli toisen yhtiön omistamassa ravintolassa.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että työntekijä asetettiin huomattavan epäedulliseen asemaan nimenomaan hänen kansallisen ja etnisen alkuperänsä ja kielen vuoksi. Tämän lisäksi käräjäoikeus katsoi, että työnantaja on käyttänyt hyväksi työntekijän riippuvaista asemaa, taloudellista ahdinkoa, kielitaidottomuutta sekä ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä ja palkkaustasosta.

Työsuojeluviranomainen valvoo ulkomaalaisen työvoiman käyttöä ja puuttuu tarvittaessa työntekijöiden syrjivään kohteluun.

Espoon käräjäoikeuden asia nro R 15/1107


Lisätiedot:
Tarkastaja Ariann Grandell, puh. 029 501 6347, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000. Vastuualueella on 200 työntekijää.