Sisältöjulkaisija

null Kolme tapaturmaa vuodessa eri koneilla – metallialan yritys sai ison yhteisösakon vakavista laiminlyönneistä

Kolme tapaturmaa vuodessa eri koneilla – metallialan yritys sai ison yhteisösakon vakavista laiminlyönneistä

30.4.2018 – Etelä-Suomi

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Nummelassa toimivalle isolle metallialan yritykselle 50 000 euron yhteisösakon liittyen työturvallisuuslaiminlyönteihin. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksista ja vammantuottamuksesta sakkorangaistuksia viidelle henkilölle: yrityksen toimitusjohtaja sai 60 päiväsakkoa, tuotantojohtaja 50 sekä kaksi työnjohtajaa ja suunnittelujohtaja kukin 20 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.3.2018.

Tuomio liittyi kolmeen työtapaturmaan, jotka tapahtuivat vuoden 2015 sisällä. Ensimmäinen tapaturma sattui huhtikuussa levyleikkurilla, toinen toukokuussa jyrsinkoneella ja kolmas joulukuussa pyörösahalla. Kaikista näistä koneista puuttuivat asiamukaiset suojaukset, joilla olisi estetty pääsy koneen vaara-alueelle. Kolme eri työntekijää loukkasi tapaturmissa kätensä.

Käräjäoikeus totesi, että yhtiössä oli laiminlyöty riskien järjestelmällinen ja jatkuva kartoittaminen. Oikeuden mukaan työturvallisuuslaiminlyönnit ovat olleet laadultaan vakavia ja pitkäkestoisia, ja ylimmän johdon osuus rikoksen tekemisessä on ollut merkittävä. Laiminlyönti on konkretisoitunut kolmessa erillisessä tapaturmassa, joiden seuraukset olisivat voineet aiheuttaa vakavampiakin vammoja. Näistä syistä yritys sai harvinaisen suuren yhteisösakon.

Yrityksessä on tehty sittemmin työturvallisuutta parantavia toimia kuten suojausten parantamista, ja yhtiö on ryhtynyt toimiin myös riskien arvioimiseksi järjestelmällisesti. Silti esimerkiksi työturvallisuusmääräysten vastainen sirkkeli on edelleen käytössä.

Yrityksessä oli rikosten tekohetkellä noin 150 konetta, joista osa oli vanhoja. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelulakimies Anna Tiainen muistuttaa, että myös vanhojen koneiden työturvallisuustasoa tulee pitää yllä.

"Käytännössä 1960-luvulla hankittu kone ei sellaisenaan sovellu työhön enää 2010-luvulla. Vanhojen koneiden turvallisuustason on täytettävä samat vaatimukset kuin uusien", Tiainen kertoo.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden asia nro R 17/319.

Lisätiedot:
Lakimies Anna Tiainen, puh. 0295 016 448, etunimi.sukunimi@avi.fi

Mediapalvelu:
Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen, p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
www.tyosuojelu.fi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.