Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Konepaja-messuilla asiaa koneiden lainmukaisuudesta

Konepaja-messuilla asiaa koneiden lainmukaisuudesta

Verkkouutinen 13.10.2022

Työsuojeluviranomainen neuvoo koneiden ja työvälineiden lainmukaisuudesta Konepaja-messuilla 29.11.–1.12.2022 Tampereella.

Työssä saa käyttää vain sellaisia koneita ja työvälineitä, jotka ovat niitä koskevien vaatimusten mukaisia sekä sopivia kyseiseen työhön. Koneiden ja työvälineiden käytössä ja kunnossapidossa on noudatettava valmistajan antamia ohjeita. Ne on pidettävä kunnossa koko käyttöiän ajan. Lisäksi koneiden käyttämisen pitää olla työntekijöille turvallista.

Kuluvan vuoden työsuojelutarkastuksilla on havaittu muun muassa, että työpaikalta puuttuvat varsin usein työssä käytettävän koneen käyttöohjeet. ”Mikäli käyttöohjeet puuttuvat, työpaikan työturvallisuudesta vastuussa oleva työnantaja ei voi varmistua, että konetta käytetään ja huolletaan valmistajan tarkoittamalla tavalla turvallisesti”, kertoo ylitarkastaja Kati Tikkanen Länsi ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Hän muistuttaa, että koneen käyttö pitää ohjeistaa työntekijälle ja ilman käyttöohjeita se voi olla haastavaa. Käyttöohjeita tarvitaan lisäksi vaarojen arvioinnin tekemisessä. ”Myös koneen takuu voi raueta, jos valmistajan käyttöohjeita ei noudateta”.

Työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan esimerkiksi työvälineiden toimintakunnon varmistaminen ja vaarojen arviointi ovat useilla työpaikoilla melko heikoissa kantimissa.

Tervetuloa keskustelemaan laajemminkin työsuojelusta neuvontaosastollemme A1039 Konepaja-messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa!

Koneiden ja työvälineiden lainmukaisuudesta löytyy tietoa Tyosuojelu.fi -verkkopalvelussa.

Neuvoimme koneiden ja työvälineiden lainmukaisuudesta myös EuroSafety -messuilla syyskuussa 2022.