Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Kunnat laiminlyövät tilaajavastuulakia yllättävän usein

Kunnat laiminlyövät tilaajavastuulakia yllättävän usein

Mediatiedote 18.9.2018 Etelä-Suomi

Kuntiin tänä vuonna tehtävässä tilaajavastuuvalvonnassa on löytynyt odotettua enemmän laiminlyöntejä. Syyskuun puoliväliin mennessä tilaajavastuutarkastus on tehty 89 kuntaan, ja näissä on tarkastettu yhteensä 491 sopimusta. Tilaajavastuun laiminlyönneistä on annettu kuntiin yhteensä 200 toimintaohjetta, ja kuudessa tapauksessa harkitaan laiminlyöntimaksua. Tähän mennessä vain kymmenen kuntaa on selvinnyt tarkastuksesta puhtain paperein.

Kuntien valvontahankkeen toteuttaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue, joka vastaa tilaajavastuulain valvonnasta koko Suomessa.

”Tilaajavastuulain noudattamisen taso kunnissa on heikompaa, kuin mitä odotimme. Valvonnalle oli siis selkeä tarve”, kertoo valvontahankkeesta vastaava tarkastaja Pauli Ollikka.

Tarkastajia on yllättänyt erityisesti se, että osassa kuntia näkyy selvää välinpitämättömyyttä tilaajavastuulakia kohtaan.

”Kunnat ovat isoina tilaajina suunnannäyttäjiä eri alojen yrityksille, ja senkin takia on tärkeää, että kunnat noudattavat tilaajan selvitysvelvollisuutta”, Ollikka muistuttaa.

Kuntien laiminlyönnit ovat useimmiten liittyneet siihen, että tilaajavastuuselvitykset on hankittu vasta sopimuksenteon jälkeen, veroja ja eläkevakuuttamista koskevat selvitykset ovat sopimuksentekohetkellä yli 3 kuukautta vanhat tai selvityksiä ei ole säilytetty kahta vuotta töiden päättymisestä.

Valvonta jatkuu edelleen: tämän vuoden aikana tilaajavastuutarkastus tehdään kaikkiaan noin 190 kuntaan. Tarkastukset on otettu kunnissa pääosin hyvin vastaan, ja ennen tarkastusta järjestettäviin tietoiskuihin on osallistunut yhteensä noin 600 kuntien edustajaa.

Tilaajavastuulain tarkoitus on torjua harmaata taloutta ja epätervettä kilpailua. Se velvoittaa tilaajaa ennen alihankinta- tai vuokratyösopimuksen solmimista selvittämään, että sopimuskumppani on hoitanut lakisääteiset velvoitteensa, kuten verot, työntekijöiden eläkevakuuttamisen, tapaturmavakuuttamisen ja työterveyshuollon.

Kuntien tilaajavastuuvalvonnan etenemisestä kerrotaan myös Twitterissä: twitter.com/tilaajavastuu.

Lisätietoa:
Tarkastaja Pauli Ollikka, p.0295 016 239, etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

www.tyosuojelu.fi/tilaajavastuu

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Vastuualue vastaa tilaajavastuulain valvonnasta koko Suomessa.