Sisältöjulkaisija

null Kuorma-autonkuljettajalle sakot liian lyhyistä lepoajoista

Kuorma-autonkuljettajalle sakot liian lyhyistä lepoajoista

7.2.2019 – Itä-Suomi

Pohjois-Savon käräjäoikeus on 6. helmikuuta tuominnut iisalmelaisen kuljetusliikkeen työntekijän sakkorangaistukseen, koska hän oli laiminlyönyt pitää riittävän pitkät lepotauot ajojensa aikana.

Työsuojelutarkastaja oli tarkastuksellaan todennut, että kuorma-autonkuljettajana toiminut työntekijä oli syys-marraskuussa 2017 toistuvasti jättänyt pitämättä ajojensa aikana laissa säädetyn vuorokautisen lepoajan. Työsuojeluviranomainen teki asiasta poliisille rikosilmoituksen.

Esitutkinnassa selvisi, että työnantajana toimineen kuljetusliikkeen edustaja ei ollut laiminlyönyt velvollisuuttaan järjestää kuljettajien työ siten, että he voivat noudattaa lainmukaisia ajo- ja lepoaikoja. Työnantajan edustaja oli myös ohjeistanut ja valvonut kuljettajiensa lepoaikojen noudattamista ja pyrkinyt puuttumaan havaitsemiinsa rikkeisiin. 

Lain vaatiman vuorokausilevon olisi pitänyt olla vähintään 9 tuntia ja työntekijä oli pitänyt vuorokausilepoa lyhimmillään vain 5 tuntia 20 minuuttia. Kuljettajan pitämät vuorokausilevot olivat jääneet syksyllä 2017 liian lyhyiksi yhteensä 15 kertaa.

Käräjäoikeus tuomitsi kuljettajan ajoaikasäännösten rikkomisesta 20 päiväsakkoon, josta hänelle tulee maksettavaa sakkoa 900 euroa.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomio R 18/2698

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, etunimi.sukunimi@avi.fi