Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Laiminlyönnit rakennustyössä toivat sakot vastaavalle mestarille

Laiminlyönnit rakennustyössä toivat sakot vastaavalle mestarille

Mediatiedote 28.5.2015 Etelä-Suomi

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi päätoteuttajana toimineen yrityksen vastaavan mestarin 20 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön osalta yhteisösakko jätettiin tuomitsematta kohtuusperusteella. Käräjäoikeus julisti tuomionsa 27.5.2015.

Tapauksessa käsiteltiin Hämeenlinnassa uudisrakennustyömaalla havaittuja puutteita rakennustyön suunnittelussa ja toteuttamisessa. Työsuojelutarkastaja oli tarkastuksilla havainnut muun muassa, että viikoittaiset kunnossapitotarkastukset oli laiminlyöty, katolla tehtiin asennustyötä ilman putoamissuojausta ja työmaalla ei käytetty kypärää eikä heijastavaa varoitusvaatetusta. Tarkastaja oli useilla tarkastuskäynneillä antanut päätoteuttajalle toimintaohjeita, mutta päätoteuttaja ei ollut ryhtynyt toimiin puutteiden korjaamiseksi esimerkiksi putoamissuojauksen ja henkilökohtaisten suojainten käytön osalta.

Käräjäoikeus katsoi, että vastaavan mestarin menettely täyttää työturvallisuusrikoksen tunnusmerkistön. Oikeus toi esiin, että työturvallisuusrikos ei edellytä seurausta, kuten työtapaturman sattumista tai vaaratilannetta. Kyse ei ollut oikeuden mukaan yksittäisestä ja vähäisestä rikkomuksesta vaan työturvallisuusrikoksesta.

Työsuojelulakimies Tanja Välke Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että päätoteuttajan on ennen rakennustyön aloittamista laadittava rakennustyön turvallisuutta koskevan asetuksen edellyttämät suunnitelmat kirjallisesti ja pidettävä ne ajan tasalla. Jos työtä tehdään yli kahden metrin korkeudessa, tulee päätoteuttajan laatia putoamissuunnitelma ja huolehtia putoamissuojauksesta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio, asianro: R 14/1938

Lisätiedot:
Lakimies Tanja Välke, puh. 029 501 6388, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto


Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000. Vastuualueella on 200 työntekijää.