Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Leipomotyöntekijän kolme sormea rasvapuristimeen – sakot työnjohtajalle

Leipomotyöntekijän kolme sormea rasvapuristimeen – sakot työnjohtajalle

Mediatiedote 4.12.2019 Etelä-Suomi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi leipomoalan yrityksen työnjohtajan 10 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 27.11.2019.

Tuomio liittyi Vantaalla 29.3.2017 sattuneeseen työtapaturmaan. Kokenut työntekijä oli puhdistamassa rasvapuristinta. Hänen tarkoituksenaan oli tönäistä linjastolta pois sille jäänyt voipala, ja hän ohitti rasvapuristimen suojakuomun turvalukituksen ns. ohitusavainta käyttäen. Puristin teki silloin työliikkeen, jolloin työntekijät toisen käden kolme sormea jäivät puristuksiin ja vahingoittuivat.

Kyseisiä ohitusavaimia oli ennen tapaturmaa ollut työpaikalla yleisesti työntekijöiden käytettävissä ja helposti saatavilla. Niitä on yleisesti käytetty ajan säästämiseksi konetta puhdistettaessa.

Työnantajan on tarkkailtava työtapojen turvallisuutta

Käräjäoikeus totesi, että työnantajan lakisääteisiin velvollisuuksiin kuuluu työympäristön ja työtapojen turvallisuuden jatkuva tarkkailu. Tätä velvollisuutta asianmukaisesti noudattamalla kyseinen, vaarallinen työtapa olisi havaittu. Käräjäoikeus katsoi työntekijän esimiehenä toimineen työnjohtajan olevan vastuussa tämän tarkkailuvelvoitteen laiminlyönnistä.

”Koneiden erilaisilla suojalaitteilla on tarkkaan harkittu merkitys, ja niiden ohittaminen tavalla tai toisella on aina turvallisuusriski”, muistuttaa työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 27.11.2019, R 18/3244/766 (ei lainvoimainen)


Lisätiedot:

Lakimies Matti Nissinen, puh. 02950 16139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto