Sisältöjulkaisija

null Leipurin sormenpää taikinan paloittelukoneeseen – sakot toimitusjohtajalle

Leipurin sormenpää taikinan paloittelukoneeseen – sakot toimitusjohtajalle

1.4.2019 – Etelä-Suomi

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi leipomoalan yrityksen toimitusjohtajan 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 29.3.2019. Tuomio koski Lohjalla 19.4.2017 sattunutta työtapaturmaa, jossa taikinan paloittelukoneen liikkuva terä oli leikannut työntekijän sormenpään, kun hän oli koneen käynnissä ollessa puhdistanut koneen tyhjää taikinasuppiloa. Koneesta puuttui suojus, joka olisi estänyt kyseisen menettelytavan. Työntekijällä oli pitkäaikainen kokemus ja kyseistä puhdistustapaa oli ennenkin käytetty.

Käräjäoikeus katsoi, että yrityksessä vallinnutta toimintatapaa, jossa kädet on mahdollista työntää koneen käynnissä ollessa suppiloon ja terään, ei voida pitää hyväksyttävänä. Onnettomuus olisi voitu välttää suojuksella. Näissä olosuhteissa kyse ei ole ollut sellaisesta poikkeuksellisesta tilanteesta, jossa työnantajan vastuu olisi suljettava pois.

Työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan vastuulla on huolehtia käytössä olevien koneiden suojusten toimintakunnosta ja valvoa turvallisten työmenetelmien käyttöä myös kunnossapito- ja huoltotöissä.

Syyttäjä vaati myös yhteisösakkoa yritykselle. Käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen, koska se olisi kohdistunut kohdistuisi käytännössä yrityksen omistavaan toimitusjohtajaan, joka asiassa jo tuomitaan joskin lievään – sakkorangaistukseen. Käräjäoikeus katsoi, että vaikka muut laissa esitetyt kohdat puoltaisivat yhteisösakon tuomitsemista, yhteisösakon tuomitsemista vastaan puhuvat perusteet painavat tämän tapauksen kokonaisharkinnassa enemmän.

 Länsi-uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 29.3.2019, R 18/1358.

Lisätiedot:
Lakimies Matti Nissinen, puh. 02950 16139,
etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto www.tyosuojelu.fi 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on tervettä ja turvallista.