Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Liian moni kiipeää tai työskentelee tikkailta sairauslomalle

Liian moni kiipeää tai työskentelee tikkailta sairauslomalle

Mediatiedote 14.11.2022

Suomessa sattuu päivittäin putoamisesta johtuvia työtapaturmia. Putoamiset ovat kärkipaikoilla työpaikkojen tapaturmatilastoissa. Tikkaat ovat usein osallisena putoamistapaturmissa. 

”Nojatikkaiden käyttö työalustana on niiden tapaturmavaarallisuuden vuoksi lainsäädännöllä kielletty. Nojatikkaat on tarkoitettu käytettäväksi tilapäisenä kulkutienä. Silloinkin on estettävä tikkaiden kaatuminen tai luisuminen”, sanoo tarkastaja Emma Helenius

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että nojatikkaita saa käyttää vain sellaista yksittäistä nousukertaa vaativaan lyhyen hetken kestävään työhön, jossa turvallinen ote tikkaista säilyy koko ajan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nojatikkaita voi käyttää vain sellaisessa lyhyen ajan kestävässä kertaluontoisessa työssä, joka voidaan tehdä yhdellä kädellä. Mikään normaali asennus- tai korjaustyö ei ole tällaista työtä.  

Inhimillisen kärsimyksen lisäksi tikkailta putoamiset maksavat. Työtapaturman hinta työnantajalle on keskimäärin yli 6000 euroa. Huolimaton tikastyöskentely aiheutti työnantajille esimerkiksi vuonna 2020 arviolta yli neljän miljoonan euron kulut. Eniten tikastapaturmia sattuu rakennustyöntekijöiden lisäksi kuntasektorin, sähköalan, teollisuuden ja kuljetusalan työntekijöille. 

“Parhaillaan tehdään putoamisvaarallisia syystöitä, kuten rännien ja kattojen puhdistustöitä. Talvella lumenpudotus aiheuttaa toisen tapaturmapiikin. Tuumaa aina hetki ennen tikkaiden käyttöä, olisiko jokin turvallisempi tapa”, muistuttaa Emma Helenius.   

Lisätiedot: 
Tarkastaja Emma Helenius, p. 0295 018 640, etunimi.sukunimi@avi.fi 
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue