Lukitussalvan puuttuminen nostokoukusta johti vakavaan työtapaturmaan – kalustopäällikölle sakkoja

Mediatiedote 13.2.2020

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi maanrakennusurakointiin erikoistuneen yrityksen kalustopäällikön työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 15 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 12.2.2020.

Tuomio liittyi Hyvinkäällä 30.7.2018 tapahtuneeseen työtapaturmaan. Tapauksessa työntekijä oli ollut nostamassa 2 000 kilon painoista metallipalkkia kuormausnosturilla kuorma-auton lavalle. Kuorma oli sidottu kahdella nostoliinalla molemmista päistä nostokoukkuun, josta kuitenkin oli puuttunut lukitussalpa. Kyseiselle kuormausnosturille oli muutama kuukausi aiemmin tehty määräaikaistarkastus, jossa puute oli määrätty korjattavaksi. Korjausta ei kuitenkaan ollut tehty tapaturmaan mennessä. Nostoliina oli metallipalkkia nostettaessa irronnut nostokoukusta ja metallipalkki oli pudotessaan osunut työntekijän jalkaan aiheuttaen vakavat vammat.

Käräjäoikeus katsoi, että yhtiön kalustopäällikkö ei ollut huolehtinut, että lukitussalvan puute olisi korjattu asianmukaisesti. Käräjäoikeus katsoi, että lukitussalvan puuttumisen lisäksi tapaturmaan oli vaikuttanut työntekijän valitsemat virheelliset nostoapuvälineet ja työtapa. Käräjäoikeus kuitenkin totesi, että esimiehen valvonta- ja tarkkailuvastuuseen oli kuulunut myös asianmukaisen työtavan ja työvälineiden valinta tai siihen ohjaaminen. Työntekijä oli ennen tapaturmaa ehtinyt toimia tehtävässään vasta lyhyen aikaa.

Avokoukkujen käyttö nostotöissä aiheuttaa suuren tapaturman vaaran

”Työnantajan velvollisuutena on huolehtia siitä, että työssä käytetään vain sellaisia koneita, työvälineitä ja muita laitteita, jotka ovat niitä koskevien säännösten mukaisia sekä kyseiseen työhön ja työolosuhteisiin sopivia ja tarkoituksenmukaisia. Avokoukkuja saa käyttää vain erikoistapauksissa, jos on varmistettu, että nostossa ei synny vaaraa henkilölle tai esineille”, muistuttaa työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Lisäksi työnantajan on huolehdittava, että koneet, työvälineet ja muut laitteet huolletaan asianmukaisesti.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 12.2.2020, asianro R 19/4353.
Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisätiedot:
Lakimies Anu Virkki, puh. 029 501 6309, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on tervettä ja turvallista.