Sisältöjulkaisija

null Maatalouden työsuojelun puutteisiin lääkkeitä Okrassa

Maatalouden työsuojelun puutteisiin lääkkeitä Okrassa

2.7.2019

Työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan maatalous tarvitsee tukea moniin työturvallisuuteen, työehtoihin ja ulkomaalaisen työvoiman käyttöön liittyviin kysymyksiin. Tästä syystä työsuojeluviranomainen neuvoo ja opastaa maatalousyrittäjiä ja työntekijöitä Okra-maatalousnäyttelyssä 3.–6. heinäkuuta Oripäässä. Työsuojeluviranomaisella on tapahtumassa yhteisosasto Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen kanssa.

Maatalousnäyttelyssä kävijöitä palveleva tarkastaja Ulla Tamminen kertoo, että maatiloilla tehdyissä työsuojelutarkastuksissa petrattavaa on löytynyt muun muassa riskien arvioinnissa, työaikakirjanpidossa, perehdyttämisessä, työterveyshuollossa ja ulkomaalaisen työvoiman käytössä.

– Maatalouspuolella vaarojen arviointi on usein tehty suullisesti, jolloin toteutus ei välttämättä ole järjestelmällistä ja kattavaa. Työaikakirjanpito voi puuttua jopa kokonaan tai siinä ei ole kirjattu toteutunutta työaikaa ja tehtyjä työtunteja työaikalain mukaisesti. Erityisesti kausityöpaikoista saattaa puuttua lakisääteinen työterveyshuolto. Ulkomaalisten työntekijöiden osalta voisi mainita, ettei tarvittavia dokumentteja aina säilytetä, Lounais-Suomen aluehallintoviraston (AVI) työsuojelun vastuualueella työskentelevä Ulla Tamminen luettelee.

Toinen työsuojeluasioissa näyttelyvieraita neuvova asiantuntija, tarkastaja Tapio Saarinen, kertoo omien tarkastuskokemustensa perusteella, että maatiloilla erilaisten koneiden, esimerkiksi vetoakselien ja lantakierukoiden, suojuksia puuttuu, eikä kompastumis- ja putoamisvaaroja ole huomioitu oikein. – Ulkomaalaisten työntekijöiden osalta voisi mainita, että perehdytystä on annettu, mutta yhteisen kielen kanssa on ollut vaikeuksia, eikä työsuojeluasiat ole tulleet työntekijälle selväksi.

Työsuojeluviranomaisen, Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen neuvovat asiantuntijat löydät Okra-maatalousnäyttelystä sisähallista F osastolta 58.

Täältä löydät näyttelyn kartan ja näytteilleasettajat osastonumeroineen.

Myös työsuojelutarkastuksia

Lounais-Suomen AVI tekee messualueella myös työsuojelutarkastuksia. – Olemme tehneet edellisvuosina koneiden markkinavalvontaa, mutta tällä kerralla painotamme työolosuhteita. Valvomme myös kesätyöntekijöitä, esimerkiksi erilaisilla myyntipisteillä, kertoo tarkastaja Pia Anttonen.

Työsuojelun asiantuntijat neuvomassa asiakasta maatalouden kysymyksissä Lepaa 2018 -maatalousnäyttelyssä.

Kuvassa työsuojelun asiantuntijat neuvomassa asiakasta maatalouden kysymyksissä Lepaa 2018 -maatalousnäyttelyssä.