Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Majoitus- ja ravitsemusalan työsuojeluvalvonnan tulokset vuosilta 2014-2015 valmistuneet: Suurimmat epäkohdat työterveyshuollon järjestämisessä

Majoitus- ja ravitsemusalan työsuojeluvalvonnan tulokset vuosilta 2014-2015 valmistuneet: Suurimmat epäkohdat työterveyshuollon järjestämisessä

Mediatiedote 22.4.2016 Pohjois-Suomi

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) työsuojelun vastuualue tarkasti majoitus- ja ravitsemusalan työpaikkoja vuosina 2014 ja 2015. Tarkastuksia tehtiin yhteensä 350 ja ne kohdistuivat kaiken kokoisiin yrityksiin. Valvonnan havaintojen mukaan suurimmat epäkohdat kohdistuivat työterveyshuoltoon. Toimintaohjeita annettiin 1 251 kappaletta ja kehotuksia 198 kappaletta. Tarkastuksista vain 6,4 prosenttia oli sellaisia, joissa ei annettu velvoitteita työnantajalle.

-  Yllättävän moni kehotus eteni vastuualueella hallinnolliseen valmisteluun, arvioi ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala PSAVI:n työsuojelun vastuualueelta. Rajalan mukaan majoitus- ja ravitsemisala hallinnollisen valmistelun määrän suhteen on toimialojen kärkijoukkoa.

Tarkastushavaintojen perusteella eniten velvoitteita ja kehotuksia annettiin työterveyshuollon työpaikkaselvityksen tiimoilta.  - Peräti 57 yrityksessä ei ollut lainkaan järjestetty lakisääteistä työterveyshuoltoa. Työterveyshuollon työpaikkaselvitystä ei ollut työpaikalla tehty tai se oli vanhentunut, se oli esimerkiksi tehty aiempiin toimitiloihin. Tämän myötä myös työterveyshuollon toimintasuunnitelma oli tekemättä. Tyypillistä on myös, että työterveyshuollon toimintasuunnitelma on päivittämättä, kertoo ylitarkastaja Rajala. Myös kemiallisten tekijöiden hallinnassa oli puutteita. Tämä ilmeni esimerkiksi käyttöturvallisuustiedotteiden puuttumisena.

Tarkastusten perusteella vaikuttaa siltä, että majoitus- ja ravitsemisalaa on syytä valvoa.

- Toimiala on kovin muuttuva. Yrityksiä loppuu ja niitä perustetaan tiheään tahtiin, työnantajat vaihtuvat, ja yritysten toiminnot muuttuvat laajemmiksi tai suppeammiksi. Valvontakentästä on vaikea saada pysyvää yleiskäsitystä, joten toimialalle on syytä suunnata jatkuvasti valvontaa, kertoo ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala.

Työsuojeluviranomaisen mukaan valvonnan painopiste tulee olla työsuhde- ja työterveyshuoltoasioiden lisäksi työympäristöasioissa.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala, p. 0295 017 625, etunimi.sukunimi@avi.fi
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue