Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Metsäliitolle yhteisösakko katonkorjauksen budjettimäärärahojen myöntämättä jättämisestä

Metsäliitolle yhteisösakko katonkorjauksen budjettimäärärahojen myöntämättä jättämisestä

Mediatiedote 30.11.2015 Itä-Suomi

Etelä-Savon käräjäoikeus on tänään tuominnut Metsäliitto Osuuskunnan työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon, koska yhteisön johtoon kuuluneet talouspäättäjät eivät olleet hyväksyneet budjettiin Punkaharjun vaneritehtaan tukkihautomon korjaamiseen tarvittavia rahoja.

Savonlinnan Punkaharjun vaneritehtaan tehdaspäällikkö ja tehtaanjohtaja olivat vuonna 2009 huomanneet, että tehtaaseen kuuluneen tukkihautomon katto oli huonossa kunnossa. Tehtaanjohtaja oli tehnyt Metsäliiton budjetista päättävälle johtoryhmälle esityksen uuden tukkihautomon rakentamiseksi. Johtoryhmä ei ollut kuitenkaan myöntänyt rakennuksen uusimiseen tarvittavia rahoja, vaikka tehtaanjohtaja oli uudistanut investointiesityksensä myöhempinä vuosina.

Metsäliitto Osuuskunnan talouspäättäjät hyväksyivät tukkihautomon korjaamisen budjettiin vasta syksyllä 2013 sen jälkeen kun rakennuksen kattoon oli tullut yhteen kohtaan sortuma katolle kertyneen paksun ja kastuneen purun aiheuttaman kuormituksen vuoksi. Vaikka katon rikkoutuminen ei aiheuttanut henkilövahinkoja, katon sortumavaara oli aiheuttanut vaaraa rakennuksessa työskenteleville työntekijöille.

Yhteisön talouspäättäjät olivat talousarvion määrärahaehdotuksen hylkäämällä laiminlyöneet huolehtia työsuojelun taloudellisista edellytyksistä, mikä on yksi työturvallisuusrikoksen tekotapa. Talouspäättäjiä ei kuitenkaan syytetty käräjillä työturvallisuusrikoksesta, koska rikos oli heidän osaltaan vanhentunut. Työnantajan edustajista oli syytettynä ainoastaan Punkaharjun vaneritehtaan tehdaspäällikkö, koska hän ei ollut huolehtinut siitä, että heikkokuntoiselle katolle kertynyt puru poistetaan. Hän sai 20 päiväsakkoa, josta hänelle tulee maksettavaa 1 000 euroa.

Metsäliitto Osuuskunnan käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon, koska sen investoinneista päättävä taho oli viivyttänyt investointipäätöksen tekemistä. Yhteisösakon määräksi oikeus tuomitsi 100 000 euroa. Lisäksi oikeus tuomitsi Metsäliiton maksamaan valtiolle työturvallisuusrikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä investoinnin lykkäämisellä saadun korkohyödyn 4 938 euroa.
    
Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomio R 15/968.
    
Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, sampo.pelkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, Mikkelin toimipaikka