Sisältöjulkaisija

null Opettajalle sakot työturvallisuusrikoksesta Tampereella

Opettajalle sakot työturvallisuusrikoksesta Tampereella

8.2.2017 – Länsi- ja Sisä-Suomi

Pirkanmaan käräjäoikeus on 8.2.2017 tuominnut ammattiopiston opettajan 20 päiväsakon eli yhteensä 800 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käsiteltävänä oli Tampereella noin vuosi sitten oppilaalle sattunut tapaturma. Oppilas oli opettajan johdolla ja valvonnassa toisen oppilaan kanssa purkamassa raskasta levysäilytyshyllyä sen muualle siirtämistä varten. Varsinaisten hyllyrakenteiden tultua puretuiksi nosturin avulla, hän oli poistamassa viimeistä hyllyn sivuseinämiä yhdistävää välitukea. Välittömästi viimeisen välituen irrottamisen jälkeen hyllyn vasen seinämä kaatui hänen päälleen. Sen jälkeen hänen ja jo kaatuneen seinämän päälle kaatui vielä toisen puoleinen seinämä. Kumpikin seinämä painaa noin 200 kiloa. Oppilaalle tuli tapaturmassa kaksi hiusmurtumaa selkänikamaan.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että opettaja ei ollut riittävästi selvittänyt purettavina olleen hyllyn rakennetta ja kiinnityksiä ennen hyllyn purkutyöhön ryhtymistä ja sen vuoksi purkutyötä tehneille oppilaille ei ollut opastettu levysäilytyshyllyjen turvallista purkujärjestelystä.

Käräjäoikeudessa opettaja myönsi syytteen pääosin oikeaksi. Myös asianomistajana olleen oppilaan ja todistajana kuullun toisen oppilaan kertomukset sekä asiassa esitetyt kirjalliset todisteet puhuivat syytteen puolesta. Käräjäoikeus painotti, ettei kyseessä ollut tahallinen teko, vaan huolimattomuudesta aiheutunut laiminlyönti.

Tapaturmassa loukkaantuneella oppilaalla ei ollut asiassa rangaistus- tai vahingonkorvausvaatimuksia.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 16/4734

Lisätietoja: Lakimies Jouni Kallioluoma, puh. 0295 018 659
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue