Sisältöjulkaisija

null Panostaminen harmaan talouden torjuntaan on kannattanut – jatko tulevan hallituksen vastuulla

Panostaminen harmaan talouden torjuntaan on kannattanut – jatko tulevan hallituksen vastuulla

16.4.2019

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntatilastot vuodelta 2018 on julkaistu. Torjunnan tehostamiseen tähtäävät lakimuutokset ovat edistäneet viranomaisten välistä yhteistyötä, parantaneet tiedonsaantioikeuksia ja helpottaneet valvottavien kohteiden valintaa.

Tilastojen perusteella harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta on tällä hetkellä toimivaa ja tehokasta. Viranomaisten yhteistyö on kasvattanut kiinnijäämisriskiä.

Esimerkiksi Aluehallintoviraston ulkomaalaisvalvonta ja Poliisi tekivät viime vuonna yhteensä 220 yhteistarkastusta.

– Valvontatilastot kertovat viranomaisten tehokkuudesta ja tehdyistä suoritteista. Merkittäviä parannuksia harmaan talouden torjuntaan tulee lainsäädännöstä, kertoo Janne Marttinen Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksiköstä.

Hallitusneuvottelujen alla suurin kysymys onkin, saako harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelma jatkoa.

– Toimenpideohjelma on ollut voimassa lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 lähtien. Nykyinen ohjelma päättyy vuonna 2020 ja jatkosta päättää tuleva hallitus, Marttinen muistuttaa.

Tilastoissa näkyvät lakimuutokset ja viranomaisten välinen yhteistyö

Viime vuosi toi torjuntaviranomaisille useita lakimuutoksia ja uusia tehtäviä. Esimerkiksi alkoholilain uudistus kasvatti lupamääriä ja haastoi viranomaiset keskittämään resurssinsa uudella tavalla.

Vuoden 2018 torjuntatilastot löytyvät kootusti viranomaisten yhteiseltä Harmaa talous & talousrikollisuus -tilannekuvasivustolta interaktiivisina Power BI -upotuksina.

Alla esimerkkejä vuoden 2018 tilastoista:

 

Linkki: Vuoden 2018 torjuntatilastot
Linkki: Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelma vuosille 2016–2020

 

Lisätietoja tilastoista:
Eeva Tiira, ylitarkastaja
Verohallinto, Harmaan talouden selvitysyksikkö
+029 512 4996
eeva.tiira@vero.fi

Lisätietoa toimenpideohjelmasta:
Janne Marttinen, johtaja
Verohallinto, Harmaan talouden selvitysyksikkö
+029 512 6066
janne.marttinen@vero.fi