Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Perhon seurakunnalle yhteisösakko työturvallisuusmääräysten laiminlyönnistä

Perhon seurakunnalle yhteisösakko työturvallisuusmääräysten laiminlyönnistä

Mediatiedote 28.12.2015 Länsi- ja Sisä-Suomi

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus toteaa 18.12.2015 antamassaan tuomiossa, että Perhon seurakunnan virastotalon rakennustyömaalla oli marraskuussa 2012 laiminlyöty pitää viikoittaiset kunnossapitotarkastukset eikä siellä ollut suunniteltu tai toteutettu putoamissuojausta. Työmaalla sattui työtapaturma, kun urakkaa hoitaneen pienyrityksen työntekijä putosi kattorakenteen läpi toisesta kerroksesta ensimmäiseen kerrokseen. Työntekijä loukkasi jalkansa.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin lähinnä sitä, oliko seurakunta nimennyt työmaalle päätoteuttajan vai vastasiko se itse rakennuttajana kaikista velvollisuuksista. Urakoitsijoiden kanssa oli tehty erillisiä sopimuksia, joissa jokainen urakoitsija nimettiin päätoteuttajaksi oman urakkansa osalta. Tämä ei kuitenkaan käräjäoikeuden mukaan vastaa rakennustyön turvallisuudesta annetun asetuksen säännöksiä päätoteuttajan nimeämisestä ja seurakunta kantoi näin ollen vastuun itse.

Seurakunnan edustajana syytteessä oli silloinen talouspäällikkö, jonka työtehtäviin kuuluivat kiinteistöasiat. Käräjäoikeus katsoo kuitenkin, ettei näyttöä ollut siitä, että juuri hänet olisi nimetty vastuuhenkilöksi työmaalle. Hänelle eivät siten kuuluneet edellä mainitut vastuut ja syyte häntä vastaan hylättiin.

Käräjäoikeus katsoi, että seurakunnalle kuului vastuu työmaan viikoittaisista kunnossapitotarkastuksista ja putoamissuojauksen suunnittelusta. Koska velvollisuudet oli laiminlyöty, seurakunta tuomittiin 7.000 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

Myös loukkaantuneen työntekijän työnantaja tuomittiin 10 päiväsakkoon, koska hän ei ollut valvonut suojakypärän käyttöä.

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeuden diaarinumero R 14/356

Lisätietoja antaa lakimies Annika Lampikoski-Nordberg, puh. 0295 018 689.