Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Pohjois-Savossa toimiville marjatilayrittäjille sakot työaikakirjanpidon laiminlyönnistä

Pohjois-Savossa toimiville marjatilayrittäjille sakot työaikakirjanpidon laiminlyönnistä

Mediatiedote 29.9.2021 Itä-Suomi

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi 28.09.2021 maatalousyhtymän osakkaina toimivat marjatilayrittäjät työsuojelurikoksesta sakkorangaistuksiin, koska urakkapalkalla töitä tehneiden työntekijöiden osalta ei ollut pidetty työaikakirjanpitoa vuosina 2018–2020.

Mansikanviljelyä harjoitettiin maatalousyhtymän nimissä, aikaisemmin myös toisen yrittäjän toiminimellä. Marjatilalla työskenteli vuosittain 20–25 työntekijää, pääasiassa ulkomaisia kausityöntekijöitä. Marjanpoimintaa suorittavien työntekijöiden palkat maksettiin pääsääntöisesti poimittujen koppien määrän mukaisesti urakkapalkkana.

Työsuojeluviranomaisen suorittamilla tarkastuskäynneillä toiminimellä ja yhtymällä ei ollut esittää lainkaan työaikalain mukaista työaikakirjanpitoa. Poimintakauden aikana kaikille työntekijöille oli maksettu palkkaa 40 viikkotyötunnin mukaisesti, vaikka todellisuudessa työntekijöiden tekemät työtunnit ovat vaihdelleet suuresti. Tarkastusten jälkeen työnantaja oli toimittanut työsuojeluviranomaiselle työaikakirjanpitoaineistoa, mutta tiedot olivat puutteellisia, koska muun muassa urakkapalkalla tehtyyn mansikanpoimintaan liittyvän työajan osalta kyseisiä aikoja ei ollut luettavissa.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että maatalousyhtymän omistajat ovat ainakin törkeästä huolimattomuudesta menetelleet rangaistavaksi säädetyllä tavalla työsuojeluviranomaiselta saaduista kehotuksista huolimatta, ja ovat tällä menettelyllään syyllistyneet rikoslain 47 luvun 2 §:n mukaiseen työaikasuojelurikokseen. Toinen maatalousyhtymän osakkaista tuomittiin 40 päiväsakon ja toinen 30 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen.

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue työsuojeluviranomaisena valvoo alueellaan ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen toteutumista marjatiloilla. Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työaikalaki velvoittaa jokaisen työnantajan pitämään kirjaa tehdyistä työtunneista, näyttämään kirjanpidon pyydettäessä työntekijälle, työsuojeluviranomaiselle tai työntekijöiden edustajalle sekä säilyttämään aineiston vähintään kahden vuoden ajan. Urakkapalkkaisessa marjanpoiminnassa urakkapalkan ja työehtosopimuksen ns. normaalitasoon vertaileminen ilman työaikakirjanpitoa on käytännössä mahdotonta ja siten kaikkia työnantajia velvoittavan yleissitovan työehtosopimuksen noudattamisen todentaminen ei ole mahdollista. Velvoite työaikakirjanpidosta koskee lähtökohtaisesti myös kaikkea muuta työ- ja virkasuhteessa tehtävää työtä ja on olemassa riippumatta noudatettavasta työaikamallista, työsuhteen kestosta tai palkkauksesta.

Pohjois-Savon käräjäoikeus R 21/606

Lisätietoja:

Lakimies Casper Santelimäki, puhelin 029 501 6844, casper.santelimaki@avi.fi

Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, Kuopion toimipaikka