Sisältöjulkaisija

null Porakaivon teossa vakava loukkaantuminen - sakot toimitusjohtajalle

Porakaivon teossa vakava loukkaantuminen - sakot toimitusjohtajalle

29.4.2019 – Etelä-Suomi

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi porakaivoja urakoineen yrityksen toimitusjohtajan 50 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.4.2019.

Tuomio liittyi Tammisaaressa 9.6.2016 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa poraamisen päätyttyä työntekijä kelasi omavalmisteisella, paineilmatoimisella ja pyörivällä kelalla letkua maastosta takaisin ajoneuvoon. Tuolloin letkun päässä ollut metallinen, noin kolmekiloinen liitin osui työntekijän päähän aiheuttaen vaikeat ja pysyvät vammat.  Työntekijä ei käyttänyt kypärää.

Käräjäoikeus katsoi työn vaarojen selvittämisen jääneen puutteelliseksi ja työnantajan rikkoneen myös yleistä huolellisuusvelvoitettaan. Kyseinen kela oli mm. varustettu vivulla, joka mahdollisti kelaamisen jatkamisen automaattisesti niin, että työntekijä saattoi samalla siirtyä vaara-alueelle. Tätä siirtymistä ei pidetty poikkeuksellisena ja ennalta-arvaamattomana. Käräjäoikeus korosti tuomiossaan työsuojelua yhtenä työnantajan keskeisimmistä velvollisuuksista.

Asiassa vaadittiin myös yhteisösakkoa yhtiöltä. Sitä koskevan vaatimuksen käräjäoikeus hylkäsi, koska kyseessä oli verraten pieni yhtiö, ja toimitusjohtaja oli sen ainoa työturvallisuudesta vastuussa oleva edustaja.

”Koneiden rakenteita muutettaessa on aina otettava huomioon myös turvallisuus. Työn nopeuttamiseen saattaa liittyä myös vaarojen lisääntyminen”, toteaa työsuojelun lakimies Matti Nissinen.

Länsi-uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 26.4.2019, R 18/225 (ruotsinkielinen).

Lisätiedot:
Lakimies Matti Nissinen, puh. 02950 16139,
etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on tervettä ja turvallista