Sisältöjulkaisija

null Putoamisvaaroja rakennustyömaalla – sakot työmaapäällikölle ja vastaavalle työnjohtajalle

Putoamisvaaroja rakennustyömaalla – sakot työmaapäällikölle ja vastaavalle työnjohtajalle

Mediatiedote 9.12.2019 Etelä-Suomi

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi rakennusalan yrityksen työpäällikön 40 päiväsakon ja vastaavan työnjohtajan 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyi putoamisvaaran puutteelliseen torjuntaan rivitalotyömaalla Espoossa syyskuussa 2016. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 5.12.2019.

Tapaus sai alkunsa kahdesta työsuojelutarkastuksesta, jotka tehtiin kyseiselle rakennustyömaalle 9.9. ja 20.9.2016. Kummassakin niissä havaittiin erilaisia puutteita kulkuteihin, aukkoihin ja korkealla tehtävään työhön liittyvän putoamisvaaran torjunnassa.

Käräjäoikeus totesi kummankin kyseisen työnantajan edustajan rikkoneen huolimattomuudesta työmaata koskeneita työturvallisuusmääräyksiä laiminlyömällä valvoa työturvallisuuden tilaa ja sitä, ettei työstä aiheudu vaaraa työmaalla työskenteleville. Syyllisyyttä korottavana seikkana käräjäoikeus piti sitä, että työturvallisuutta ei ensimmäisen tarkastuksen jälkeen saatu oikealla tasolle, vaan samoihin ongelmiin on jouduttu puuttumaan uudessa tarkastuksessa reilun viikon kuluttua.

Työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta huomauttaa, että työturvallisuusrikoksen täyttymiseen riittää turvamääräysten rikkominen ja vaaran syntyminen kuten tässä tapauksessa. Työtapaturman sattumista tai jotakin muuta vahinkoseurausta ei edellytetä, vaikka valitettavan käy niin, että vasta sellaisen tapahtuminen tuo ilmi turvallisuuspuutteita.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 5.12.2019, R 18/1365/702 (ei lainvoimainen)

Lisätiedot:
Lakimies Matti Nissinen, puh. 02950 16139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto www.tyosuojelu.fi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on tervettä ja turvallista.