Sisältöjulkaisija

null Radon tehovalvontaan – varmista nyt, onko työpaikan radonpitoisuus mitattu

Radon tehovalvontaan – varmista nyt, onko työpaikan radonpitoisuus mitattu

6.2.2017 – Etelä-Suomi

Työsuojeluviranomainen valvoo työpaikkojen tekemiä radonmittauksia tehostetusti Etelä-Suomessa huhtikuun lopussa viikolla 17. Radon on maaperästä sisäilmaan kulkeutuva näkymätön ja hajuton radioaktiivinen kaasu, joka lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Työpaikkojen radon-tarkastuksia tehdään niissä kunnissa, joissa radonpitoisuudet ovat korkeat: Askola, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Lahti, Lappeenranta, Loppi, Luumäki, Myrskylä, Pukkila, Pyhtää ja Taipalsaari.

Valvonta kohdistetaan työpaikkoihin, joissa on toimintaa maan tasalla tai kellarikerroksessa. Tarkastuksilla valvotaan, että työpaikalla on tehty radonmittaukset ja mittaustulosten perusteella tarvittavat toimenpiteet. Työpaikan tulee esittää tarkastuksella mm. radonmittausten tulokset ja työterveyshuoltosopimus.

Tarkastuksista ei ilmoiteta työpaikoille etukäteen. Tarkastukset tekee Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Tarkastuksilla kiinnitetään huomiota myös muihin sisäilmaan vaikuttaviin tekijöihin, kuten ilmanvaihtoon, lämpötilaan ja mahdollisiin kosteusvaurioihin.

Työpaikat: vielä ehditte tehdä radonmittauksen ennen tarkastusta

Jos työpaikan radonmittaus on tekemättä, se kannattaa aloittaa nyt. Mittaus kestää kaksi kuukautta. Ohjeet mittaukseen löytyvät Säteilyturvakeskuksen (STUK) nettisivulta: Radon tavanomaisilla työpaikoilla. Työpaikan radonmittaukset koskevat myös monia työpaikkoja, jotka sijaitsevat muualla kuin nyt tarkastettavissa kunnissa. STUKin nettisivuilta löytyy tietoa siitä, missä tapauksissa työpaikan tulee selvittää radonpitoisuus, ja missä kunnissa työpaikkojen radonmittaus on pakollinen. Radonmittausten tekeminen on työnantajan vastuulla.

Radonmittauspurkit

Kuva: Säteilyturvakeskus
Radonmittauksen voi tilata esimerkiksi Säteilyturvakeskuksesta, jolloin STUK lähettää mittauspurkit työpaikalle.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Tuula Uurala, p. 0295 016 379, etunimi.sukunimi@avi.fi

Ylitarkastaja Jari Nykänen, p. 0295 016 321, etunimi.sukunimi@avi.fi

Radon työpaikalla: http://www.tyosuojelu.fi/tyoolot/tyoymparisto/radon

Mediapalvelu:
Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen, p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi 

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
www.tyosuojelu.fi
 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.