Rakennuttaja: Onnettomuus rakennustyömaalla voi tulla kalliiksi

Verkkouutinen 30.1.2020

Vuosittain rakennustöissä sattuu noin 1 300 vakavaa korvattavaa työtapaturmaa, joiden yhteenlaskettu summa on noin 14 miljoonaa euroa. Vahingonkorvauksiin voi joutua rakennuttajakin, mikäli työsuojelusta vastaavaa ei ole nimetty ja turvallisuusasiat ovat rempallaan.

– Työturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu myös rakennuttajalle. Näin on, vaikka kyseessä olisi yhden ainoan rakennuksen elämässään rakennuttava kertarakennuttaja, muistuttaa ylitarkastaja Jarmo Lumme. Hän päivystää Asta asumisen- ja rakentamisen messuilla 31.-2.2. Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa työsuojeluviranomaisen neuvontaosastolla A 84.

Ohjeita rakennuttajalle

Rakennuttaja, mikäli et omaa ammattipätevyyttä ja aikaisempaa kokemusta rakentamisesta, toimi seuraavasti:
- Nimeä työmaan työturvallisuudesta vastaava henkilö (VNa 205/2009, 12 §). Maankäyttö- ja rakennuslain (1999/132, 122 §) edellyttämä vastaava työnjohtaja ei ole automaattisesti tällainen henkilö.
- Jos tilaat talotehtaan tai muun yrityksen tekemään rakennustöitä, sovi, että heiltä on nimetty työmaan työsuojelusta vastaava henkilö ainakin heidän projektinsa ajaksi (VNa 205/2009, 12 § ).

Työturvallisuudesta vastaavan henkilön tulee muun muassa:
- huolehtia, että työmaalla pidetään viikoittaiset kunnossapitotarkastukset
- huolehtia telineiden, tikkaiden ja työpukkien kunnosta
- huolehtia putoamissuojauksesta
- huolehtia nostokoneiden ja muiden laitteiden kunnosta ja tarkastuksista
- valvoa, että työntekijöillä on käytössä tarvittavat henkilökohtaiset suojaimet
- huolehtia työmaan yleisjärjestyksestä.

Muista tarvittaessa asbestikartoitus

Rakennuttaja muista myös, että sinun on huolehdittava, että kohteessa on tehty asbestikartoitus. Siinä on paikallistettava purettavassa tai korjattavassa rakenteessa oleva asbesti ja selvitettävä asbestin laatu ja määrä. - Korjausrakentamishankkeissa tulee kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa varmistua, sisältävätkö purettavat tai korjattavat rakenteet asbestia, kertoo ylitarkastaja Jarmo Lumme.

Asbestikartoituksen tekijän osaaminen kannattaa varmistaa. Kartoittajan pätevyys voidaan osoittaa esim. rakennusterveysasiantuntijan, AHA-asiantuntijan koulutuksella tai muulla tavoin. Asiantuntija pystyy luotettavasti arvioimaan tarvittavien näytteiden määrän. Luotettava kartoitus auttaa pysymään kustannusarviossa ja välttämään yllätyksiä rakennushankkeen aikana.

Asbestipitoisen rakenteen purku on tehtävä asbestipurkutyöluvan omaavan yrityksen toimesta.

Asbestista ja rakennustyöstä löydät tarkempaa tietoa täältä.

Ylitarkastaja Jarmo Lumme kertoo, miten asbestikartoitus ja -purkutyö pitää tehdä Asta-messuilla A-hallin REMPPA-lavalla perjantaina 31.1. kello 11.30-11.55. Tervetuloa!

Lisätiedot:
Ylitarkastaja Jarmo Lumme, p. p. 0295 018 692, [email protected]
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue