Sisältöjulkaisija

null Ravintoloitsija maksoi ulkomaalaiselle pienempää palkkaa kuin muille – sakkoja työsyrjinnästä

Ravintoloitsija maksoi ulkomaalaiselle pienempää palkkaa kuin muille – sakkoja työsyrjinnästä

Mediatiedote 21.6.2016 Etelä-Suomi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ravintoloitsijan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen työsyrjintärikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.6.2016.

Käsiteltävänä oli tapaus, jossa Helsingissä toimiva ravintola oli maksanut ulkomaalaisille työntekijöille työehtosopimuksen vähimmäistason alittavaa palkkaa. Suomalaisille työntekijöille ravintola maksoi palkan työehtosopimuksen mukaisesti. Tapaus tuli ilmi työsuojeluviranomaisen tarkastuksella, jolloin työnantajaa ohjeistettiin noudattamaan työehtosopimuksen määräyksiä. Tästä huolimatta yrittäjä solmi uusia työsopimuksia samoin syrjivin ehdoin.

Yrittäjä perusteli menettelyä sillä, että ulkomaalaisilla työntekijöillä ei ollut koulutusta, työkokemusta eikä kielitaitoa. Käräjäoikeus toteaa tuomiossaan, etteivät nämä ole sellaisia painavia hyväksyttäviä syitä erilaiseen kohteluun, jotka oikeuttaisivat pienemmän palkan maksun.

Työsuojeluviranomainen valvoo työsuhteen vähimmäisehtojen toteutumista ja ulkomaalaisen työvoiman käyttöä, ja puuttuu tarvittaessa työntekijöiden syrjivään kohteluun. Tarpeen mukaan epäkohdista ilmoitetaan myös poliisille.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 17.6.5.2016 (R 15/7517)

Lisätietoja:

Lakimies Ariann Grandell, p. 029 5016 347, etunimi.sukunimi@avi.fi

Mediapalvelu:

Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen, p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi 

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.