Sisältöjulkaisija

null Ravitsemisalan kesätyöpaikkojen valvonta: petrattavaa väkivallan uhan hallinnassa ja työterveyshuollossa

Ravitsemisalan kesätyöpaikkojen valvonta: petrattavaa väkivallan uhan hallinnassa ja työterveyshuollossa

19.9.2018 – Etelä-Suomi

Ravitsemisalan kesätyöpaikat olivat kesällä 2018 työsuojeluvalvonnan kohteina Etelä-Suomessa. Valvonnassa havaittiin korjattavaa erityisesti väkivallan uhan hallinnassa ja työterveyshuollon järjestämisessä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat tarkastivat kesän aikana yhteensä 135 ravitsemisalan kesätyöpaikkaa, etupäässä kahviloita ja ravintoloita. Tarkastuksia tehtiin eri puolella Etelä-Suomea aina Lappeenrannasta Hankoon ja Helsingistä Lahteen. Valvontaa tehtiin myös Helsingin ja Espoon saaristossa oleviin työpaikkoihin. Tarkastukset tehtiin ennalta ilmoittamatta.

Väkivallan uhan hallinnassa puutteita joka kolmannella

Asiakasväkivallan uhan hallinnassa oli puutteita 49 työpaikalla. Aina kun on kyse asiakaspalvelutyöstä, työnantajan on selvitettävä ja arvioitava työpaikalla liittyykö työhön väkivallan uhkaa vai ei. Olennaista on, että työntekijät tietävät miten toimia, jos asiakas käyttäytyy uhkaavasti tai muuten epäilyttävästi. Työntekijöiden on myös tiedettävä, miten tilannetta voi jälkikäteen käydä läpi esimerkiksi yhdessä työkavereiden ja tarvittaessa työterveyshuollon kanssa.

Työterveyshuolto puuttui joka neljänneltä

Lakisääteinen työterveyshuolto puuttui 36 työpaikalta.

”Pääkaupunkiseudulla valvonnassa törmäämme usein siihen, että omistajavaihdoksen jälkeen työterveyshuoltosopimusta ei ole tehty. Myös monilta uusilta työpaikoilta työterveyshuolto puuttuu”, kertoo Tarmo Järvinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työterveyshuollon puuttumisesta annetaan aina kehotus, ja valvonta päättyy vasta kun työterveyshuoltosopimus on tehty. Lakisääteisen työterveyshuollon tavoitteena on ennaltaehkäistä työn aiheuttamia tapaturmia, sairauksia ja terveyttä vaarantavaa kuormitusta.

Lisäksi 40 työpaikalla työterveyshuollon sopimus ei ollut työntekijöiden nähtävillä, vaikka työterveyshuolto oli järjestetty.

Usein työntekijöillä on käsitys, että työterveyshuoltoa ei ole, jos he eivät pääse lääkärin vastaanotolle työnantajan kustannuksella. Kun työterveyshuoltosopimus on työntekijöiden nähtävillä, se auttaa myös välttämään tätä väärinkäsitystä”, Järvinen kertoo.

12 työnantajaa selvisi puhtain paperein

Kesätyöpaikkojen valvonnassa annettiin yhteensä 255 toimintaohjetta ja 48 kehotusta määräajalla. 12 työnantajalla kaikki tarkastetut asiat olivat kunnossa, eikä heille tarvinnut antaa viranomaisohjeistusta lainkaan.

Lisätietoa työsuojelusta löytyy työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta www.tyosuojelu.fi. Ongelmatilanteissa sekä työntekijät että työnantajat voivat kysyä apua myös työsuojeluviranomaisen puhelinneuvonnasta: p. 0295 016 620 (arkisin klo 9-15).
 

Lisätietoja:
Työsuojelutarkastaja Tarmo Järvinen, p. 029 501 6262
etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto