Sisältöjulkaisija

null Räystäsrakenteisiin kiinnitettävä suojakaide voi väärin asennettuna pettää

Räystäsrakenteisiin kiinnitettävä suojakaide voi väärin asennettuna pettää

23.9.2015 – Länsi- ja Sisä-Suomi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen käsittelyssä on ollut toukokuussa sattunut tapaus, jossa vesikaton työnaikaisessa putoamissuojauksessa käytetyn tehdasvalmisteisen kaidetolpan kiinnitys oli pettänyt ja työntekijä oli pudonnut kolmen metrin matkan rakennustyömaan pihamaalle.

Työntekijä oli horjahtanut päin räystäälle asennettua suojakaidetta. Työntekijän painosta kaidetolppa irtosi kiinnityskohdastaan. Valmistajan ohjeen mukaan kaidetolpan kiinnityskohta on vahvistettava naulalevyllä.

Työsuojeluviranomaisen havaintojen mukaan yleinen tapa rakennustyömailla on asentaa kaiteet ilman lujuutta lisääviä naulalevyjä. Räystäsrakenteisiin kiinnitettävä suojakaide voi väärin asennettuna pettää ja aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja. Riskit moninkertaistuvat etenkin korjausrakennuskohteissa, kun kaidetolpat kiinnitetään vanhoihin ja osittain huonokuntoisiinkin räystäsrakenteisiin. Tällöin kiinnitysreiän kohdalle kiinnitettävä naulalevykään ei välttämättä takaa suojakaiteen turvallisuutta.

Räystäsrakenteiden kunto tulee tarkastaa huolella ja yleisesti noudattaa kaidejärjestelmän valmistajan antamia asennusohjeita.

Lisätietoja:
Länsi- ja Sisä-Suomen AVI työsuojelun vastuualue,
tarkastaja Veli-Pekka Hammo, puh. 0295 018 635