Sisältöjulkaisija

null Sakot suojaamattomista puuntyöstökoneista

Sakot suojaamattomista puuntyöstökoneista

12.8.2015 – Länsi- ja Sisä-Suomi

Pirkanmaan käräjäoikeus on 12.8.2015 tuominnut Orivedeltä olevan yrittäjän 20 päiväsakon eli 460 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käsiteltävänä oli heinäkuussa 2013 puusepänteollisuuden työpaikalla sattunut työtapaturma. Työntekijä oli jyrsimässä alajyrsinkoneella puisiin ovikehikoihin ns. lasivalssia. Työ piti tehdä niin, että jyrsintä aloitettiin keskeltä puuta. Kun työntekijä painoi jyrsittävää kappaletta vasten jyrsimen pyörivää terää, terä haukkasi puuhun, heitti kappaleen sivuun ja työntekijän sormet osuivat terään. Oikean käden etu- ja keskisormi jouduttiin amputoimaan.

Työtapaturman jälkeen tehdyllä työsuojelutarkastuksella todettiin, että alajyrsimen terään oli mahdollista koskettaa työstettävän kappaleen yläpuolelta, koska koneessa ei ollut terän etusuojaa. Lisäksi käytössä ei ollut työssä tarvittavia takaisku- ja pysäytysvasteita. Samalla työsuojelutarkastuksella havaittiin suojalaitepuutteita myös yrityksen käytössä olevissa oikohöylässä, pöytäpyörösahassa ja kahdessa pylväsporakoneessa. Suojauspuutteista aiheutui vakavien käsitapaturmien vaara.

Vastaaja myönsi syytteen oikeaksi. Käräjäoikeus totesi, että hän oli laiminlyönyt huolehtia puuntyöstökoneiden suojauksesta ja siten syyllistynyt työturvallisuusrikokseen.

Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä ei esittänyt mitään vaatimuksia asiassa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työkoneisiin kuuluvat suojalaitteet tulee pitää paikallaan, kun koneilla töitä tehdään. Jos jokin työ ei onnistu suojalaitetta irrottamatta, pitää vaihtaa työvälinettä, ei poistaa suojalaitetta.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 15/3111

Lisätietoja: Lakimies Jouni Kallioluoma, puh. 0295 018 659