Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Telineet romahtivat ylikuormasta – tunnustaminen alensi tuomioita

Telineet romahtivat ylikuormasta – tunnustaminen alensi tuomioita

Mediatiedote 1.6.2020 Etelä-Suomi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi julkisivun purkutyötä tehneen yrityksen toimitusjohtajan ja kaksi työnjohtajaa sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtaja ja toinen työnjohtaja saivat 20 päiväsakkoa ja toinen työnjohtaja 10 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa tunnustamisoikeudenkäynnissä 27.5.2020.

Tuomio liittyi Helsingissä 26.2.2018 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa tiiliseinän purkutyössä käytetyt, korkeat rakennustelineet osaksi romahtivat niille kertyneen ylikuorman vuoksi. Telineillä ollut työntekijä ja osa purkukuormaa putosivat telineiltä niiden alemmille tasoille. Työntekijä loukkaantui.

Käräjäoikeuden perustelujen mukaan näissä oloissa vahingot olisivat voineet helposti olla huomattavasti vakavammat. Oikeus totesi, että rikoksesta tulisi tuomita sen vaarallisuuden ja vahingollisuuden perusteella tavanomaista ankarampi, ainakin noin 40–60 päiväsakon sakkorangaistus, jos rangaistusta ei lievennettäisi tunnustamisen perusteella.

Yhtiölle vaadittua yhteisösakkoa ei tuomittu, koska samassa asiassa tuomittu toimitusjohtaja omisti kyseisen, kooltaan pienen yhtiön kokonaan yksin, yhtiön liiketoiminnan tulos oli kyseisellä tilikaudella tappiollinen, eikä yhtiön taloudellinen asema ollut vahva. Lisäksi käräjäoikeus antoi yhteisösakon määräämistä harkitessaan painavan merkityksen sille, että toimitusjohtaja tunnusti rikoksen.

”Tapaus on hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon tunnustaminen ja asian käsittely sitä varten säädetyssä erityisessä tunnustamisoikeudenkäynnissä konkreettisesti vaikuttavat tuomittaviin rangaistuksiin. Tällä tavalla tuomittuja hyvitetään siitä ajan ja työn säästöstä, jonka he tunnustamalla oikeuslaitokselle saavat aikaan. On mielenkiintoista nähdä, saako tämä menettely laajemminkin jalansijaa työrikosten käsittelyssä tulevaisuudessa”, toteaa työsuojelun lakimies Matti Nissinen.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 27.5.2020, R 20/3467.
Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisätiedot:
Lakimies Matti Nissinen, puh. 02950 16139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto