Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Tilaajavastuulaki tunnetaan yhä joillakin aloilla heikosti – lue raportti vuoden 2015 valvonnasta

Tilaajavastuulaki tunnetaan yhä joillakin aloilla heikosti – lue raportti vuoden 2015 valvonnasta

Verkkouutinen 12.2.2016

Vuonna 2015 tehtiin yrityksiin ja julkisyhteisöihin Suomessa yhteensä 1 846 tilaajavastuutarkastusta. Tammikuun loppuun mennessä tarkastusten johdosta on määrätty laiminlyöntimaksuja 52 tilaajalle, yhteensä 255 236 euron edestä. Osa tarkastusprosesseista on vielä kesken, joten summa tulee todennäköisesti kasvamaan huomattavasti.

Tilaajavastuutarkastuksia suunnattiin viime vuonna erityisesti rakennusalalle, teollisuuteen, logistiikan alalle, palvelualalle ja alkutuotantoon. Valvonnassa havaittiin, että erityisesti rakennusalalla ja teollisuudessa tilaajan selvitysvelvollisuutta noudatettiin aiempaa paremmin joka kokoluokan yrityksissä. Joillakin toimialoilla tilaajavastuulain tuntemus on kuitenkin yhä heikkoa. Moni luulee tilaajavastuulain koskevan vain rakennusalaa, vaikka se koskee kaikkia aloja, joissa käytetään alihankintaa tai vuokratyötä. Tietämättömyyttä on paljon mm. palvelualoilla ja alkutuotannossa.

Tarkemmat tiedot valvonnan tuloksista ja havainnoista löytyvät raportista Tilaajavastuuvalvonta 2015.

Palvelualoilla tilaajavastuulaki tunnetaan heikosti, vaikka laki koskee kaikkia aloja.

Palvelualoilla tilaajavastuulaki tunnetaan heikosti. Laki koskee kaikkia aloja, joilla käytetään alihankintaa tai vuokratyövoimaa.

Tilaajavastuulaki edistää tasavertaista kilpailua

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue vastaa tilaajavastuulain valvonnasta koko Suomessa. Lain tarkoituksena on edistää yritysten välistä tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista.

Tilaajavastuulain mukaan tilaajan on ennen vuokratyö- tai alihankintasopimuksen solmimista hankittava laissa luetellut selvitykset sopimuskumppaneistaan. Tilaajan tulee myös säilyttää selvitykset vähintään kaksi vuotta siitä, kun sopimusta koskeva työ on päättynyt.