Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Tilaajavastuun valvontaviikoilla matkailualalle 112 tarkastusta

Tilaajavastuun valvontaviikoilla matkailualalle 112 tarkastusta

Mediatiedote 15.8.2019

Vuonna 2019 aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tilaajavastuutarkastajat toteuttivat palvelualan valvontaa valvontaviikoilla, joilla tarkastuksia tehtiin pääasiassa ennalta ilmoittamatta.  Talvella valvontaviikko toteutettiin Kittilä-Kolari-alueella, jossa tarkastettiin 42 matkailuun liittyvää palvelualan yritystä.

Kesällä 2019 juhannusviikolla ja juhannuksen jälkeisellä viikolla tarkastajat eri puolella Suomea tarkastivat 70 palvelualan yritystä keskittyen erityisesti matkailu- ja ravintolayrityksiin. Työsuojelutarkastuksia tehtiin Etelä-Karjalassa, Pohjanmaalla, pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla. Kesän valvontaviikkojen tarkastuksista osa on yhä kesken.

Palvelualan tilaajavastuutarkastuksia on 2019 vuodelle suunniteltu tehtävän yhteensä noin 320. Näistä 112 on tehty valvontaviikkojen aikana.  

Valvontaviikkojen tarkastuskäynnit kohteissa ovat useimmiten lyhyitä koska yritykset eivät ole voineet varautua etukäteen tarkastukseen. Tarkastuksella selvitetään keskeisimmät asiat ja asioiden selvittely jatkuu kirjallisesti. Tilaajat toimittavat tarvittavia asiakirjoja tarkastajalle kirjallisesti käynnin jälkeen.

Keskeiset havainnot talven valvontaviikosta

Suurimpaan osaan tarkastetuista yrityksistä ei ollut koskaan aiemmin tehty tilaajavastuutarkastusta.

Yleisimmät tarkastetut sopimukset liittyivät työntekijöiden vuokraamiseen, siivous- ja kiinteistöhuoltopalveluihin, asiakkaiden kuljetuspalveluihin sekä rakentamiseen liittyviin töihin. Muut tarkastetut sopimukset koskivat ohjelmapalveluita, safareita, valokuvausta, polttopuiden kuljetusta, hyllyjen asennusta, järjestyksenvalvontaa ja latu-, kelkka- ja talvipyöräilyreittien kunnossapitoa.

Yritykset ilmoittivat heillä olevan yleisimmin 1-5 sopimuskumppania ulkopuolisen työvoiman käytöstä. 

Talven valvontaviikon tarkastuksissa tarkastettiin yhteensä 138 sopimusta. Näistä 81 sopimuksessa ei ollut tilaajavastuulain mukaista selvitysvelvollisuutta. Yleisimpiä syitä tähän oli, että sopimus ei ylittänyt tilaajavastuulain mukaista raja-arvoa tai sopimus ei kuulunut lain soveltamisalaan, koska sopimuskumppanin työntekijät eivät tehneet työtä tilaajan työkohteessa.

Toimintaohjeita annettiin 27 tarkastuksessa. 15 tarkastuksessa ei annettu ollenkaan toimintaohjeita. Jokaisessa näissä oli kuitenkin sopimuksia, jotka eivät kuuluneet tilaajavastuulain soveltamisalaan. Viidessä sopimuksessa selvitysvelvollisuutta oli noudatettu oikein ja ajallaan. Laiminlyöntimaksuprosessi aloitettiin kahdesta tarkastuksesta.

Lisätiedot:
Tarkastaja Taru Rikula, puh. 02950 16125, etunimi.sukunimi@avi.fi.         
Ylitarkastaja Mikko Vanninen, puh. 02950 16381, etunimi.sukunimi@avi.fi.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue
www.tyosuojelu.fi
twitter: @tilaajavastuu
Käy testaamassa tietosi tilaajavastuusta palvelualalle suunnatulla verkkotestillä osoitteessa: https://www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/tyosuojelunayttely/testit/palvelualan-tilaajavastuu