Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Tilaajavastuuvalvonnan raportti: tilaajille laiminlyöntimaksuja aiempaa vähemmän

Tilaajavastuuvalvonnan raportti: tilaajille laiminlyöntimaksuja aiempaa vähemmän

Verkkouutinen 13.2.2017 Etelä-Suomi

Vuonna 2016 tehtiin Suomessa yhteensä 1 790 tilaajavastuutarkastusta. Näistä vain 531 eli kolmannes oli hoitanut tilaajan selvitysvelvollisuuden moitteita. Vaikka puutteita oli paljon, niin vakavia puutteita oli vähemmän kuin ennen: Tammikuun loppuun mennessä laiminlyönnit olivat johtaneet 123 tilaajan kuulemiseen ja 37 laiminlyöntimaksuun. Viime vuonna samaan aikaan luvut olivat 160 ja 52.

Suurin syy muutokseen on 1.9.2015 voimaan tulleet lakimuutokset, joiden jälkeen verovelkaisen sopimuskumppanin kanssa tehty sopimus ei automaattisesti ole johtanut laiminlyöntimaksuun. Toinen syy on tilaajavastuulain entistä parempi noudattaminen erityisesti rakennusalan yrityksissä.

Vaikka rakennusalalla tilaajavastuulaki tunnetaan jo hyvin, muilla aloilla tietämyksessä on yhä isojakin aukkoja. Esimerkiksi julkishallinnon kuljetuspalveluiden tilaamista valvottiin 41 tarkastuksella, ja lähes jokaisella tarkastuksella jouduttiin antamaan toimintaohjeita lain noudattamiseksi. Valtaosa näistä tilaajista oli kuntia ja kaupunkeja.

Tilaajavastuulain mukaan tilaajan on ennen vuokratyö- tai alihankintasopimuksen solmimista hankittava laissa luetellut selvitykset sopimuskumppaneistaan. Näin tilaaja varmistaa, että sopimuskumppani on hoitanut mm. verot ja eläkemaksut. Lain tavoitteena on torjua haittoja, joita yrityksille ja yhteiskunnalle aiheutuu harmaasta taloudesta ja epäterveestä kilpailusta.

Lue lisää valvonnan tuloksia ja havaintoja 13.2.2017 julkaistusta raportista Tilaajavastuuvalvonta 2016.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Mikko Vanninen
p. 0295 016 381, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto