Sisältöjulkaisija

null Toimitusjohtaja kiusasi ja eristi – sakkoja häirinnästä, syrjinnästä ja pahoinpitelystä

Toimitusjohtaja kiusasi ja eristi – sakkoja häirinnästä, syrjinnästä ja pahoinpitelystä

2.8.2018 – Etelä-Suomi

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi autoalan tarvikkeita kauppaavan yrityksen toimitusjohtajan 60 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja pahoinpitelystä. Lisäksi toimitusjohtaja ja yhtiö velvoitettiin maksamaan työntekijälle psyykkisestä henkilövahingosta 3 000 euroa ja kärsimyskorvauksena 1 000 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 13.7.2018.

Tapauksessa toimitusjohtaja kohteli työntekijää epäasiallisesti ja syrjivästi vuoden 2015 aikana. Tapahtumat sijoittuvat Kouvolaan ja saivat alkunsa siitä, kun työntekijä kuuli toimitusjohtajan sanoneen, että hänet pitäisi ampua. Työntekijä lähti selvittämään asiaa, jonka jälkeen tilanne kärjistyi. Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja muun muassa uhkaili, kyseenalaisti työntekijän työkyvyn epäasiallisesti ja vähätteli tämän työsuorituksia, muutti työtehtäviä epäedullisella tavalla, eristi työntekijän työyhteisöstä, syyllisti työntekijää yhteydenpidosta viranomaisiin työolosuhteita koskien ja jätti palkan maksamatta.

Käräjäoikeus totesi, että siirtämällä työntekijä neuvottelupöydän ääreen ilman omaa työpistettä, muuttamalla hänen työtehtäviään merkittävästi, poistamalla vanhan sähköpostiosoitteen ja kieltämällä yhteydenpidon muihin työtovereihin toimitusjohtaja on käyttäytynyt syrjivästi ja epäasiallisesti työntekijää kohtaan. Käräjäoikeuden mukaan toimenpiteille ei esitetty asiallisia, painavia tai hyväksyttäviä perusteita, vaan kysymys on ollut toimitusjohtajan tietoisesta kiusaamisesta ja työntekijän eristämisestä muusta työyhteisöstä.

Työsuojelun vastuualueen lakimies Tanja Välke Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan edustajalla on korostunut velvollisuus toimia alaisiaan kohtaan asiallisesti ja pidättäytyä kaikenlaisesta häirinnästä.

"Mikäli työntekijä kertoo tulleensa epäasiallisesti kohdelluksi, tulee työnantajan suhtautua tähän vakavasti ja pyrkiä korjaamaan tilanne", Välke toteaa.

Kymenlaakson käräjäoikeuden asia nro R 17/1674.

Lisätiedot:
Lakimies Tanja Välke, puh. 029 501 6388, etunimi.sukunimi@avi.fi

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

www.tyosuojelu.fi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.