Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Torninostureiden työturvallisuudessa parannusta

Torninostureiden työturvallisuudessa parannusta

Mediatiedote 30.9.2022

Työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan torninostureiden työturvallisuus on parantunut. Muutamia vuosia sitten torninosturit kaatuilivat valtakunnalliseksi ykkösuutiseksi. Samoihin aikoihin myös työsuojelutarkastuksilla havaittiin runsaasti puutteita torninostureiden työturvallisuudessa.

”Esimerkiksi vuonna 2019 Pohjois-Suomen alueella tehtiin 29 työsuojelutarkastusta, joilla annettiin 112 velvoitetta laittaa torninosturin työturvallisuus lainsäädännön edellyttämälle tasolle. Tämän vuoden aikana vastaavia tarkastuksia on nyt tehty parisen kymmentä ja velvoitteita on jouduttu antamaan vain murto-osa muutaman vuoden takaisesta”, kertoo tarkastaja Markku Oravainen.

Oravainen arvioi, että keskeinen syy turvallisuustilanteen parantumiseen on ollut rakentava ja molempiin suuntiin tarkkakorvainen yhteistyö rakennusalan työantajien kanssa ja torninostureita omistavien tahojen kanssa. Tarkastaja Markku Oravainen vetää torninostureiden työturvallisuuteen keskittyvää valtakunnallisista työsuojeluviranomaisten valvontahanketta.

Priimaa ja murheenkryynejä

Työsuojeluviranomaisten valvontahavaintojen mukaan työmailla on paljon torninostureita, jotka ovat priimaa ja hyvässä kunnossa. Mutta murheenkryynejäkin löytyy. ”Torninosturin nousutikkaiden ja lepotasojen putoamissuojaukset puuttuvat tai ovat puutteelliset, putoamista estävät suojakaiteet on asennettu sinnepäin, nosturin valmistajan ohjeet ovat kadoksissa eikä niitä noudateta ja niin edelleen”, luettelee tarkastaja Oravainen joissakin torninostureissa yhä havaittuja työturvallisuuspuutteita.

Kysymys on Oravaisen mukaan pitkälti työnantajien ja torninostureita omistavien tahojen asenteesta. ”Mikäli torninosturin työturvallisuus halutaan laittaa kuntoon, niin se kyllä onnistuu melko maltillisin kustannuksin”, Markku Oravainen sanoo.

Lisätiedot:
Tarkastaja Markku Oravainen, p. 0295 017 605, markku.oravainen@avi.fi
Työsuojeluviranomaisten torninostureiden valvontahanke