Sisältöjulkaisija

null Trukkityötapaturmasta toimitusjohtajalle sakkoja ja yhtiölle yhteisösakko

Trukkityötapaturmasta toimitusjohtajalle sakkoja ja yhtiölle yhteisösakko

20.5.2015 – Etelä-Suomi

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi nastolalaisen teollisuuslaitoksen toimitusjohtajalle 15 päiväsakkoa eli 1320 euroa työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yritykselle langetettiin 5000 euron suuruinen yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 18.5.2015.

Tapauksessa käsiteltiin teollisuuslaitoksen tuotantotiloissa 26.8.2013 sattunutta työtapaturmaa, jossa trukki ajoi tuotantotyöntekijää päin ja tämä loukkaantui vakavasti.

Työntekijä oli poistumassa  työpisteeltään, jolloin trukki yllättäen ajoi häntä päin. Trukin kuljettaja ei ollut nähnyt työntekijää. Tuotantotiloissa trukkiliikenne ja jalankulkijat kulkivat samaa kulkuväylää pitkin, ja kyseisessä kohdassa näkyvyys oli erityisen huono. Työtapaturman jälkeen yhtiössä toteutettiin mittavia järjestelyjä liikenteen turvallisuuden parantamiseksi.

Käräjäoikeus katsoi, että toimitusjohtaja oli työnantajan edustajana laiminlyönyt järjestää työpaikan ajo- ja jalankulkuliikenne turvalliseksi. Lisäksi oikeus katsoi, että toimitusjohtajan laiminlyöntien seurauksena yhtiössä ei ollut järjestetty jalankulkijoille turvallista liikkumista tuotantotiloissa, eikä työntekijöille ollut annettu ohjeita turvallisesta kulkemisesta tuotantotiloissa. Koska yrityksen johtoon kuuluva henkilö oli ollut osallisena rikoksen teossa, tuomittiin yritykselle yhteisösakko.

Käräjäoikeus hylkäsi osan syytteistä, jotka koskivat muun muassa vaarojen selvittämistä ja jatkuvaa tarkkailua.

Päijät-Hämeen  KO tuomio nro 15/120129, asianro: R 15/240   


Lisätiedot:
Työsuojelulakimies Marita Suoknuuti, puh. 029 501 6299, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työ-elämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000. Vastuualueella on 200 työntekijää.