Sisältöjulkaisija

null Tupakkalaki uudistuu 15.8. – vaikutuksia erityisesti kuljetusalalle

Tupakkalaki uudistuu 15.8. – vaikutuksia erityisesti kuljetusalalle

Mediatiedote 12.8.2016

Elokuun puolivälissä uudistuvalla tupakkalailla on vaikutuksia myös työpaikkojen työsuojeluun, erityisesti kuljetusalalla, terminaaleissa ja vastaavilla aloilla. Jatkossa ajoneuvojen ja työkoneiden ohjaamossa ei saa tupakoida poikkeuksena yritys, jossa kulkuneuvo on yksinomaan yrittäjän itsensä tai hänen perheenjäsenensä tai työntekijän omassa käytössä. (Muut poikkeukset löytyvät lain 75 § 1 kohdan luettelosta, ks. linkki tämän tiedotteen lopussa.)

Silloin kun on kyseessä ajoneuvon (henkilöauto, pakettiauto, kuorma-auto jne.) tai työkoneen (trukki, nosturi jne.) ohjaamo tai hytti, niin työnantajan tulee kieltää näissä tupakointi. Työnantajan tulee käsitellä asia työpaikalla työntekijöiden kanssa ja laittaa näkyvälle paikalle esille tupakoinnin kieltävät kyltit tai tarrat. Työnantajan tulee myös valvoa, että tupakointikieltoa noudatetaan.

Sähkösavukkeen käyttö rinnastetaan 15.8. alkaen perinteiseen tupakkaan. Uuden lain mukaan tupakointikiellot liittyvät myös sähkösavukkeen käyttämiseen ja tupakoinnista syntyviin savuun, höyryyn ja hiukkasiin.

Lisätietoja:
Lakimies Jouni Kallioluoma, puh. 0295 018 659
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Päivitetty 13.4.2018 – Lisätty linkki Valviran verkkosivuille