Sisältöjulkaisija

null Turvapuistoissa harjoitellaan turvallista työskentelyä

Turvapuistoissa harjoitellaan turvallista työskentelyä

12.9.2017

Kuopioon avattiin elokuun lopussa työturvallisuuden kehittämiseen tarkoitettu turvapuisto, joka on kolmas työturvallisuuden harjoitusalue Suomessa. Espoon Rudus-turvapuisto avattiin Euroopan ensimmäisenä turvapuistona vuonna 2009 ja Pohjois-Suomen turvapuisto Oulussa vuonna 2014.

Kuopion turvapuisto sijaitsee Pelastusopiston yhteydessä ja se palvelee Itä- ja Keski-Suomen alueen yrityksiä ja oppilaitoksia. Työturvallisuustaitoja koulutetaan ja harjoitellaan käytännönläheisesti. Harjoituskohteet on jaettu eri lohkoihin, kuten johtaminen, teollisuus, rakentaminen, kauppa ja palvelut.

Työterveyslaitos on tutkinut turvapuistojen merkitystä työturvallisuuden oppimisympäristönä. Tutkimusraportin mukaan eniten oppimista turvapuistoissa tukevat havainnolliset työnkuvaukset, onnettomuuksien demonstrointi ja ongelmien selkeä esittäminen sekä suojautuminen.

Turvapuistojen taustatoimijoina on esimerkiksi oppi- ja tutkimuslaitoksia, alueiden yrityksiä ja muita yhteisöjä. Myös työsuojeluhallinnon Työsuojelunäyttely kehittää yhteistyötä turvapuistojen kanssa.

Lähde: Työ Terveys Turvallisuus 4/2017

Kuopion turvapuiston avajaiset

Kuva: Päivi Suorsa

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg avasi Kuopion turvapuiston elokuun lopussa. Häntä avustivat Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen, Itä-Suomen avin työsuojelun vastuualueen johtaja Markku Rautio sekä Rakennusteollisuus RT ry:n Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen.